Je možné aplikovat čistý kokosový olej na obličej?

Kokosový olej je účinný přírodní bylinný přípravek na obličej získaný ze sušené dužiny zralých kokosových ořechů.

Kokosový olej pro péči o obličej

Kokosový olej na obličej je pevný základový olej a je považován za mimořádně užitečný při péči o citlivou pokožku se sklonem k zarudnutí a podráždění.

Kokosový olej na obličej: výhody a škody

Léčivé vlastnosti kokosového oleje na obličej jsou dány jeho bohatým složením, jehož hlavní částí jsou nasycené tuky a nenasycené mastné kyseliny:

  1. Přítomnost kyseliny laurové v kompozici vysvětluje antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti léčiva. Činí pokožku elastickou, vyhlazuje vrásky, hojí rány a chrání obličej před škodlivými vlivy prostředí.
  2. Nasycení pokožky kyslíkem, v důsledku čehož se urychlují regenerační procesy a normalizuje se acidobazická rovnováha pokožky. Může za to kyselina kaprylová.
  3. Zlepšení metabolismu v kožních buňkách a obnovení přirozené buněčné bariéry díky přítomnosti kyseliny olejové. Díky němu se pokožka stává jemnou a sametovou.
  4. Přirozená ochrana pokožky na požadované úrovni díky přítomnosti kyseliny palmitové a stearové v produktu.

Složení také obsahuje vitamíny: antioxidanty – E, PP, A a vitamíny B s výraznými protizánětlivými a regeneračními vlastnostmi.

⇔ Možné poškození při použití kokosového oleje na pokožku obličeje

Kokosový olej, i když jen zřídka vyvolává alergickou reakci, není vhodný pro každého. Výjimkou mohou být lidé s mastnou pletí. Produkt je považován za komedogenní, to znamená, že může ucpávat póry a bránit volnému dýchání a vytvářet mazové zátky. Pro lidi s rozšířenými póry a sklonem k akné je tedy lepší nepoužívat přípravek v čisté formě, ale přidávat ho do lehkých krémů a emulzí na obličej.

Lék lze užívat ne déle než dva týdny v řadě. A po ní by měla následovat dvoutýdenní pauza.

Jaký kokosový olej je nejlepší na obličej?

⇒ tuhý nebo tekutý kokosový olej

  • Metodou pro získání tekutého kokosového oleje je lisování kokosové dužiny za studena. Droga má jemné aroma a chuť po oříšcích. Tento produkt může při pokojové teplotě ztuhnout a při zahřátí se roztavit a zkapalnit.

Tekutý produkt se běžně používá v kosmetologii, osobní péči a vaření, snese vysoké teploty.

  • Když je zralé kokosové maso pyré, produkuje tuhý kokosový olej. Mimochodem, při pokojové teplotě je také tvrdý a zahřátím měkne. Ale tento produkt už má výrazné aroma a ořechovou chuť.

Pevný produkt se tradičně používá k pečení jako náhrada rostlinného oleje.

Pevný a tekutý malý kokos

⇒ typy produktů

Za studena lisovaný kokosový olej na obličej se získává drcením a lisováním zralého kokosového masa.

Při metodě lisování za studena se z jednoho kilogramu dužiny získá pouze 100 g oleje. Proto stojí více než výrobek získaný horkou metodou.

Je vhodný pro péči o stárnoucí pokožku se sklonem k suchu. Výrobek lisovaný za studena je považován za nejléčivější, protože umožňuje zachovat maximální výhody surovin v hotovém výrobku. Na obalu označeno „Panenský kokosový olej“.

Za studena lisovaný kokosový olej na obličej lze použít v čisté formě – zahřejte malý kousek produktu v dlaních a aplikujte masážními pohyby na obličej.

Metoda lisování za tepla je výnosnější a rychlejší a získaný produkt je mnohonásobně větší než u metody za studena. Ale většina živin se ztrácí. To je způsobeno technologií, kdy se produkt zahřeje na 90 stupňů. Proto je tato metoda považována za méně hodnotnou, i když příznivé vlastnosti triglyceridů mastných kyselin zůstávají konstantní.

READ
Je možné dát slepicím sledě?

Při metodě lisování za tepla je výtěžnost oleje asi 70-80%, zatímco při lisování za studena je to pouze 10-15%.

„Studená“ metoda je dobrá pro produkt používaný v kosmetologii, i když se dá také jíst.

„Hot“ je mnohem levnější a používá se v potravinářském průmyslu.

⇒ rafinované nebo nerafinované

Podle způsobu čištění může být produkt nerafinovaný nebo rafinovaný.

Rafinovaný olej – Jedná se o produkt očištěný od nečistot.

Nerafinovaný kokosový olej na obličej – Téměř vždy se jedná o produkt získaný „studenou“ technologií. Zachovává stále prospěšnější mikroelementy a vitamíny.

Rafinovaný produkt se téměř vždy získá lisováním za tepla, takže ztrácí většinu svých cenných vlastností pro pokožku, ale mastné kyseliny se nezničí

  1. Nerafinovaný produkt je komedogenní, to znamená, že ucpává póry. Neměl by se používat na mastnou problematickou pleť se sklonem k tvorbě černých teček a akné. Skvěle se ale uplatní v cukrářském průmyslu a v péči o citlivou stárnoucí pleť.
  2. Rafinovaný kokosový olej na obličej je méně komedogenní. Lze použít také v péči o vlasy, ruce a tělo (jako bezoplachový přípravek) a zabraňuje vzniku strií. Funguje dobře v aromaterapeutických směsích a výrobě mýdla.

Kvůli nedostatku zápachu se používá při vaření, ale je škodlivý pro lidi s gastrointestinálními problémy.

Kokosový olej: použití v kosmetologii obličeje

Kokosový olej se používá jak v kosmetologii, tak v lékařství a vaření.

Doma se přidává do krémů, peelingů, šamponů a také do terapeutických a kosmetických masek pro péči o obličej, tělo a vlasy.

⇒ jak aplikovat kokosový olej na obličej?

Na obličej je lepší používat rafinovaný kokosový olej, je méně komedogenní.

U mastných typů je vhodné přípravek používat ve spojení s jinými rostlinnými základovými oleji nebo hotovými pečujícími přípravky.

Pro pokožku se sklonem k suchu je přípustná aplikace produktu v čisté formě.

Zahřejte malé množství oleje v dlani a naneste tenkou vrstvu na obličej.

Pro suchou pleť – 2-3x týdně, pro smíšenou nebo normální pleť – 1-2x.

Nejlepšího kosmetického účinku dosáhnete smícháním kokosu s pleťovým krémem nebo jiným základním olejem v poměru 1:2 nebo 1:3 (kokosový olej:smotana).

Naneste změkčený přípravek na vatový tampon a otřete si jím oči. Vhodné pro odstranění i voděodolné řasenky!

Produkt nanášejte krouživými pohyby od středu obličeje ke spánkům a odstraňte zbytek make-upu.

Pleť můžete dodatečně otřít tonikem nebo pleťovou vodou.

  • Jako maska ​​pro citlivou pokožku kolem očí.

Naneste silnou vrstvu na produkt po dobu 10 minut. Opláchněte teplou vodou, otřete tonerem podle typu pleti.

Chcete-li připravit peeling, musíte produkt smíchat s cukrem nebo mletou kávou ve stejných částech. Naneste na obličej, lehce vmasírujte. Opláchněte. Použijte tonikum.

Zahřejte produkt v dlaních a naneste tenkou vrstvu na obličej. Po 1-2 minutách naneste krém na obličej. Tato metoda je vhodná pro posílení blahodárných vlastností krému a dodatečnou hydrataci pokožky.

Nahřátý kokosový olej se nanáší na rty večer, před spaním, v docela silné vrstvě.

  • Jako maska ​​nebo jako aplikace na obličej.

V maskách přípravek působí ve směsi s jinými oleji v poměru 1:2 nebo 1:3. Omyjte buď suchým hadříkem nebo teplou vodou. Pro mastné typy můžete zkusit nálev z heřmánku.

READ
Kdy je lepší přesadit plamének na jaře nebo na podzim?

Pro aplikace je třeba použít bavlněný hadřík namočený v teplé olejové směsi, který se přiloží na obličej po dobu 15-30 minut. Opláchněte stejným způsobem jako masky.

⇒ Mám smýt kokosový olej z obličeje?

Po nanesení produktu a jeho ponechání na pokožce obličeje a dekoltu po dobu 10-30 minut setřete suchým hadříkem nebo ručníkem, abyste odstranili přebytečné množství a zabránili ucpání pórů. Není třeba oplachovat!

Pokud to vyžaduje recept masky nebo individuální vlastnosti pleti, je nutné si umýt obličej.

⇒ Je možné si na noc namazat obličej kokosovým olejem?

Kokosový olej můžete aplikovat na obličej na noc, pokud je vaše pokožka podrážděná, suchá a šupinatá.

Půl hodiny před spaním si očistěte obličej obvyklými prostředky a naneste tenkou vrstvu přípravku. Po uplynutí stanovené doby odstraňte přebytek papírovou utěrkou, abyste během spánku neznečistili povlak na polštáři. Do rána bude pleť vyživená a bude hladká a sametová.

Pro tento postup je lepší použít rafinovanou drogu.

⇒ lze jej používat denně?

Bohatost kokosového produktu může být lehčí a vhodnější pro každodenní péči smícháním kokosového oleje s meruňkovým nebo jojobovým olejem ve stejných částech.

⇒ Jak kokosový olej působí na pokožku obličeje: hydratuje nebo vysušuje pokožku?

V kosmetologii je kokosový olej považován za zvlhčovač, ale v jednotlivých případech může pokožku vysušovat. Aby se tomu zabránilo, rafinovaný produkt by měl být aplikován na mírně MOKROU pokožku, poté by se neměl oplachovat, ale osušit papírovou utěrkou.

⇒ jak dlouho uchovávat?

Produkt jako maska ​​nebo aplikace se obvykle uchovává po dobu 10-30 minut v závislosti na receptuře. Lék můžete nechat působit přes noc, ale tato metoda je použitelná pouze pro suchou pokožku.

⇒ Je možné namazat si obličej kokosovým olejem místo krému?

Ne, nemůžeš. Přípravek je komedogenní, lze jej nějakou dobu (v závislosti na konkrétní receptuře) aplikovat jako masku, nejlépe ve směsi s doplňkovými složkami.

⇒ kokosový olej v pleťové kosmetice

Přírodní kokosový olej na obličej lze použít k výrobě krému doma.

  • Krém na obličej s kokosovým olejem (varianta 1 – hydratační)

Ideální pro ty, kteří mají sklony k suché, mdlé a unavené pleti.

Vejce rozšlehejte do pěny, přidejte do 100 g kokosové tekutiny, rozpuštěné ve vodní lázni. Do této směsi nalijte lžíci tekutého medu a vše promíchejte.

Krém vložte do skleněné lahvičky a uchovávejte v chladničce ne déle než týden.

  • Krém na obličej s kokosovým olejem (možnost 2 – protizánětlivý)

Připravte si směs tekutého vitamínu E (1 lžička) a tekutého (zahřejte ve vodní lázni) kokosového oleje (100 g). Přidejte do něj 5-7 kapek esterů čajovníku a levandule. Dobře promíchejte, nalijte do skleněné nádoby a uchovejte v chladu.

⇒ Je možné namazat si obličej kokosovým olejem v soláriu a po opalování?

Ano můžeš. Produkt má zvlhčující a změkčující vlastnosti a také vytváří na těle něco jako film, který chrání dermis před slunečním zářením. Proto se kokosový olej přidává do produktů PRO a PO opalování.

Ochrana před sluncem s kokosovým olejem

Přípravek lze použít i v soláriu, ale s výhradou. Nejprve je třeba smíchat přípravek s opalovacím krémem. Aplikujte na obličej a tělo.

READ
Je možné přesadit pokojové rostliny během ubývajícího Měsíce?

Pokud byla expozice paprskům v soláriu dlouhá (více než deset minut), pak se po proceduře aplikuje kokosový olej v čisté formě. V tomto případě se můžete osprchovat nejdříve o dvě hodiny později.

⇒ Můžete použít kokosový olej na obličej, pokud máte demodikózu?

Na demodikózu se dobře osvědčila mast 4 polévkové lžíce. kokosový olej, 2 lžíce. ořechový éter a 1 lžička. dehet. Promícháme a necháme chvíli louhovat. Aplikujte směs třikrát denně.

Kokosový olej se běžně používá pro kulinářské účely, ale na internetu jsou stovky tipů, jak jej používat na obličej, tělo a vlasy, a dokonce i tipy, jak si s ním správně čistit zuby. Zeptali jsme se odborníků, k jakým účelům lze kokosový olej skutečně použít a kdy je nejlepší s ním přestat.

Obsah

Kokosový olej pro zdraví

Ústní voda a bělení zubů

Andrey Zhuk.jpg

– Kokosový olej může do určité míry vyčistit ústa, ale hned poznamenávám, že jako každý lidový lék je jeho účinek spíše skromný. Obecně je kokosový olej neškodná látka, kterou lze opravdu použít jako doplňkový hygienický produkt.

Jako každý olej je i kokosový olej lepkavý, a když je v ústech, mohou se na něj „přilepit“ bakterie, ale pro tento efekt trvá vypláchnutí úst asi 15-20 minut! Olej navíc obsahuje extraktivní látku – kyselinu laurovou, která má určitou antimikrobiální vlastnost. To znamená, že olej nejen absorbuje patogeny, ale také zabije jejich malou část.

Olej můžete použít jako ústní vodu, například po vyčištění zubů. Ale v žádném případě by se extraktivní látky neměly používat dlouhodobě. Dodržujte pravidlo: používejte kokosový olej měsíc (po čištění zubů), tři – přestávka.

To je způsobeno tím, že se mohou hromadit v těle a vést k nežádoucím účinkům. Časem se navíc účinek kokosového oleje snižuje. Protože při delší expozici jakémukoli antibakteriálnímu prostředku se jeho účinek díky adaptaci bakterií snižuje (stávají se odolnějšími). V zásadě je známo, že pokud budete používat stále stejný krém, zubní pastu atd., pak se účinek bude postupně snižovat. Pokud si například vypláchnete ústa kokosovým olejem, pak bude v ústech méně bakterií, proti kterým je účinný, ale v ústech jsou další mikrobi, kteří také způsobují kazy. Neměli byste proto očekávat neustálé zlepšování a je lepší různé hygienické prostředky střídat.

Co se bělení týče, do jisté míry dokáže kokosový olej sklovinu trochu zesvětlit, i když nemá přímo bělící účinek. Za prvé, zuby se mohou rozjasnit díky důkladnějšímu čištění (pokud jste si například dříve čistili zuby krátce, ale nyní to děláte důkladněji a také si vypláchněte ústa olejem pro extra čištění). Za druhé, zuby skutečně bělí interakcí s malým množstvím kyseliny. Ve struktuře skloviny probíhají chemické procesy a zuby se trochu zesvětlují. Tyto malé změny jsou však dočasné.

Pomoc při popáleninách

Kokosový olej se často používá jako první pomoc při spálení sluncem a jiných popáleninách. Již jsme však psali, že zamazat popáleniny tukem je nemožné.

– Spálenou nebo spálenou kůži v běžném životě nenatírejte přípravky na bázi minerálních (tekutý parafín, vazelína) nebo přírodních olejů (sem patří kokosový ořech) a zásadně žádnými jinými látkami s vysokým obsahem tuku (zakysaná smetana, mastné kefír). Tuky totiž snižují přenos tepla, čímž zadržují teplo v pokožce a prodlužují její škodlivý účinek. Spálení to jen zhoršuje. Z tohoto důvodu nelze žádné popáleniny mazat oleji, mastnými krémy atd., – říká Anna Trushina, dermatoložka kliniky Ogni Olympus.

READ
Je možné sušit pelyněk?

Kosmetické využití kokosového oleje

Ošetření obličeje a těla

Elena Nikolaeva

– Když už jsme u olejů, je třeba zdůraznit, že se skládají ze dvou frakcí – nezmýdelnitelné a zmýdelnitelné. První zahrnuje vitamíny, karotenoidy, fytosteroly, fosfolipidy atd. Druhá zahrnuje mastné kyseliny. Jsou nenasycené a nasycené. V kokosovém oleji je hodně nasycených. Kvůli tomu je olej tuhý, spíše hutný, špatně se vstřebává do pokožky a zůstává na ní jako jakýsi film. V tom je pozitivní bod: pokud je pokožka suchá, pak takový film zabrání dodatečnému odpařování vlhkosti z ní, takže se pokožka může sama rychleji zotavit. Ale žádné další dodatečné účinky, jako je antioxidační ochrana, z oleje nebudou. Jiné oleje, které mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová a linolenová, dokážou obnovit ochrannou bariéru pokožky (dehydratace je obvykle známkou porušení této bariéry). Patří mezi ně např. olej z lejbkových semínek, hroznových semínek, malinových semínek, slunečnicový olej.

Všechno to ale dává smysl, když je olej součástí krému nebo jiného pleťového produktu.

Nanášení oleje na pokožku v jeho čisté formě je dost špatný nápad. Kůže obsahuje vlhkost a maz (maz), které se střídají ve vrstvách. Obě složky potřebujeme k výživě nebo obnově, proto není příliš fyziologické nanášet na pokožku pouze jeden olej – je jedno, kokosový nebo jakýkoli jiný. Olej se zabuduje do lipidové (tukové) kožní bariéry a postupně ji ničí, což vede k dehydrataci. Navíc některé oleje mají velmi suchou pokožku, i když kokosový mezi ně nepatří. Může ale ucpávat póry, to znamená, že působí komedogenně (vznikají kvůli tomu černé tečky).

Olej nemá žádné vlastnosti proti stárnutí a proti vráskám.

Shrneme-li, můžeme říci, že ve složení krémů je kokosový olej obecně svým způsobem neškodnou a užitečnou složkou, ale je lepší jej nepoužívat v čisté formě.

Co se týče kokosového oleje na tělo, je to dobrá varianta pro zachování vlhkosti v pokožce v zimě díky stejnému filmu (kvůli bateriím je vzduch v místnostech suchý a pokožka se kvůli tomu vysušuje). Ale zase je lepší použít olej jako součást krému. Vyplatí se také podívat na individuální reakci: pokud se objeví podráždění, alergie a vyrážky, kokosový olej pro vás není vhodný.

Kokosový olej se díky své textuře někdy používá jako zahušťovadlo a díky velkému množství nasycených tuků dlouho nežlukne a krém z kokosového oleje se skladuje 2-3 roky, na což kosmetické technologové to milují.

Peeling z kokosového oleje

Internet také doporučuje používat kokosový olej v peelingech – smíchat ho s cukrem, solí atp.

– Bez ohledu na to, jaký olej je v peelingu použit, abrazivo zde hraje velkou roli. Pokud jsou sůl a cukr měkčí (už jen proto, že při kontaktu s vlhkostí tají), pak mletá káva nebo pecka z meruněk poškrábe pokožku. Prostřednictvím těchto mikroškrábanců pleť ztratí vlhkost a dehydratovaná pleť rychleji stárne. Pokud tedy používáte scruby, je to lepší pouze na tělo (ne na obličej). A ano, v tomto případě je kokosový olej dobrým základem pro peeling,“ říká Elena Nikolaeva.

READ
Je možné sklízet česnek po dešti?

péče o vlasy

„Výhody kokosového oleje pro vlasy, a ještě více pro pokožku hlavy, jsou docela kontroverzní,“ pokračuje Elena Nikolaeva. – Olej je velmi hutný, a pokud ho nanesete ke kořínkům, pak je bude dost těžké smýt. Kůže se pokryje filmem, začnou se v ní množit bakterie. Těžké bude také smývání oleje z vlasů po celé délce. V důsledku toho budete potřebovat velké množství šamponu – v důsledku toho budou vlasy přesušené. Ale není nic špatného na tom, když do šamponu nebo kondicionéru přidáte pár kapek lesku vlasů.

Kokosový olej při vaření: klady a zápory

Oleje jsou nezbytnou součástí většiny cukrářských výrobků. Fungují jako základ pro cukrové náplně, pečivo apod. Aby se dortová nebo vaflová vrstva neroztekla, používají se při výrobě polotuhé tuky (které se konzistencí blíží máslu) – mezi takové oleje patří i kokosové oleje.

Dříve se používaly částečně hydrogenované tuky (tekuté oleje, které při částečné hydrogenaci získaly polotuhou strukturu), ale vedlejším efektem získání takového tuku byla tvorba trans-tuků. Částečně hydrogenované oleje byly nahrazeny přirozeně pevnými oleji, jako je palmový nebo kokosový.

V každém případě pro ty, kteří se palmě vyhýbají, se kokosový olej stává nejlepší alternativou. Mnoho výrobců pro marketingové účely konkrétně nahrazuje kokosový olej palmovým.

Kokosový olej obsahuje až 80 % nasycených tuků, zatímco palmový olej asi 50 %. WHO doporučuje omezit jejich počet a nedávat jim více než 10 % celkového příjmu kalorií, protože nadbytek může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pomocí kokosového oleje se získávají náhražky kakaového másla laurového typu. Výsledná poleva se hustotou i chutí blíží čokoládě.

Mezi laurové tuky patří kromě kokosu palmojádrové. Oleje této skupiny se od ostatních tuků a olejů výrazně liší tím, že přecházejí náhle z pevného skupenství do kapalného: udržují si tvar při pokojové teplotě, přičemž se rychle a příjemně rozplývají v ústech, aniž by zanechávaly mastnou pachuť.

Předpokládá se, že výrobky na bázi laurových tuků jsou levnější a bez chuti, pokud však plně dodržíte technologii výroby, recepturu a zajistíte správné podmínky skladování, budete mít lahodný dezert na bázi laurových tuků.

Jak používat kokosový olej na vaření?

Olga Kosníková.jpg

– Kokosový olej je z 80 % nasycený tuk. Díky tomu se neznehodnocuje a nežlukne. Vaření s kokosovým olejem je možné, ale pod podmínkou, že je rafinovaný. Nerafinované oleje obsahují kromě tuků fosfolipidy, voskovité látky, barvicí pigmenty – snadno se spalují, kouří, při rozkladu tvoří karcinogeny.

Rafinovaný kokosový olej odolá teplotám až 175 stupňů, což je dostačující pro domácí vaření. Nerafinovaný je vhodný k zálivce salátů, k míchání omáček apod.

Kokosový olej není superpotravina. Ano, má antibakteriální účinek. Má příjemnou chuť a vůni. Ale konzumace oleje po lžičkách pro hubnutí nebo posílení imunity (vzhledem k tomu, že olej má poměrně vysoký obsah nasycených tuků) je špatný nápad.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: