Lze čajovníkový olej používat v čisté formě?

Zjistěte, který tea tree olej je nejlepší a nejúčinnější. Tento článek pojednává o různých typech tea tree oleje, jejich výhodách a použití. Vyberte si ten nejvhodnější olej, který vyřeší vaši pleť, vlasy nebo celkové zdravotní problémy.

Tea tree oil, extrahovaný z listů čajovníku, je jedním z nejoblíbenějších esenciálních olejů. Jeho široké použití je způsobeno mnoha prospěšnými vlastnostmi a výhodami. Při výběru oleje z čajovníku je však důležité zvážit několik faktorů, abyste získali ten nejlepší produkt.

Nejprve věnujte pozornost kvalitě oleje. Nejlepší tea tree olej by měl být 100% přírodní a čistý. Nesmí obsahovat přísady, konzervační látky ani umělá aromata. Zkontrolujte, zda je olej certifikován a má u výrobce dobrou pověst.

Za druhé, věnujte pozornost původu oleje. Nejlepší čajovníkový olej se vyrábí z listů čajovníku pěstovaných v ekologicky šetrných oblastech bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv. Zkontrolujte, zda výrobce uvádí místo původu oleje.

Nakonec věnujte pozornost balení a skladování oleje. Nejlepší čajovníkový olej by měl být balený v tmavé lahvičce, aby byl chráněn před světlem a zachovaly se jeho vlastnosti. Také se ujistěte, že je olej skladován na chladném místě, aby nedošlo k oxidaci a ztrátě kvality.

Vybrat ten nejlepší tea tree olej může být obtížné, ale podle těchto tipů a triků můžete najít kvalitní produkt, který bude vyhovovat vašim potřebám a poskytne vám maximální výhody.

Kvalita Tea Tree Oil: Co hledat

Tea tree oil je jedním z nejoblíbenějších esenciálních olejů používaných v aromaterapii a kosmetologii. Abyste však z jeho použití získali maximální užitek, je třeba dbát na kvalitu oleje.

První, na co byste si měli při výběru tea tree oleje dát pozor, je jeho původ. Nejlepší čajovníkový olej pochází z Austrálie, kde je rostlina endemická. Je důležité, aby se olej získával z listů a větví původní rostliny Melalek a byl extrahován v podmínkách šetrných k životnímu prostředí.

Druhým důležitým aspektem je způsob těžby ropy. Ideální možností je parní destilace, která umožňuje získat vysoce kvalitní olej. Jiné metody, jako je lisování za studena nebo extrakce rozpouštědlem, mohou snížit kvalitu oleje a zhoršit jeho aromatické a léčivé vlastnosti.

Třetím faktorem, kterému je třeba věnovat pozornost, je složení oleje. Kvalitní tea tree olej by měl obsahovat aktivní složky jako terpeny, cyklické mono- a seskviterpeny, které mají antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti.

READ
Kdy kvete javor norský?

V neposlední řadě je pro kvalitu oleje důležité také balení a skladování. Tea tree oil by měl být skladován na tmavém a chladném místě, aby nedošlo k oxidaci a ztrátě jeho cenných vlastností. Kvalitní oleje se vždy dodávají v lahvičkách z tmavého skla, které je chrání před světlem.

Zdroje tea tree oleje: kde a jak ho získat

Olej z čajovníku se získává z listů a větví rostliny melaleuca, známé také jako čajovník. Tato rostlina pochází z Austrálie, kde je jedním z hlavních zdrojů oleje z čajovníku. Listí a větve jsou sbírány ručně nebo pomocí mechanických zařízení a poté odeslány k dalšímu zpracování.

Prvním krokem při zpracování listů a větví melaleuky je jejich destilace pomocí páry. Tento proces produkuje esenciální olej, který obsahuje aktivní složky, jako jsou terpeny a antioxidanty. Po destilaci se olej přefiltruje a může být připraven k použití.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechny oleje na trhu jsou přírodní a kvalitní. Někteří výrobci mohou používat chemická rozpouštědla nebo přidávat umělá aromata pro zlepšení vůně nebo prodloužení trvanlivosti oleje. Proto je důležité vybírat čajovníkový olej od spolehlivých výrobců, kteří zaručují jeho kvalitu a přirozenost.

Obecně platí, že zdroje oleje z čajovníku se nacházejí v Austrálii a zahrnují listy a větve melaleuky, které procházejí procesem destilace vodní párou. Výsledný olej lze použít pro kosmetické a léčebné účely díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem.

Autor: Semirod Inna
Mistr prodlužování a zahušťování vlasů, praktikující specialista na výběr partií, tónu, struktury, délky a hustoty vlasů.

Aroma olej z čajovníku

Tea tree oil je přírodní prostředek, který dokáže mnoho věcí. Poradí si s poškozením kůže, nemocemi krku a průdušek, výrůstky i špatnou náladou. V boji proti problematické pleti a akné nemá mezi esenciálními oleji obdoby.

Výhody tea tree oleje

Esenciální olej z čajovníku je přípravek pouze pro vnější použití, který je možné používat v čisté formě, jako součást kosmetických a léčivých směsí i ve formě inhalace a aromaterapie.

Vlastnosti esenciálního oleje z čajovníku

Esenciální olej z čajovníku

Tea tree oil je považován za nezbytnost pro každého, jehož pleť spadá do kategorie „problémová“ nebo „mastná“ a je součástí většiny speciálních sérií kosmetických přípravků pro zlepšení zdraví takové pleti.

READ
Je možné sbírat zelené brusinky?

Struktura tea tree oleje přirozeně zahrnuje mnoho aktivních složek v různých oblastech našeho zdraví, díky čemuž má následující vlastnosti – antiseptické, antivirové, baktericidní, protiplísňové, protizánětlivé, regenerační, ochranné.

Dobře si poradí s akné a vyrážkami na těle. Neméně účinný je tento olej proti vyrážkám hnisavé a alergické povahy, herpetickým projevům, vřídkům a prasklinám na rtech, drobným rankám a řezným ránám, problémům s dásněmi a nachlazením. Mohou doplnit léčebný režim u mozolů, bradavic, plísňových onemocnění a lupů.

Složení tea tree oleje

Olej z australského čajovníku s eukalyptem

Přírodní esenciální olej z čajovníku je komplexním komplexem s nezávadným chemickým složením, které ho staví o krok napřed před všemi jeho „příbuznými“.

Asi 50 pozic je přiděleno podílu organických složek v jeho složení, včetně mono- a diterpenů, cineolů, pinenů, seskviterpenů a cymonů. Je také pozoruhodné, že tento produkt obsahuje tak vzácné (i pro přírodní kompozice) složky jako B-terpineol a L-ternineol, viridofloren a aligexanoát.

Terapeutické zaměření a tím i kvalitu tohoto aromatického oleje určují dvě složky – cineol a terpen-4-ol. „Hlavní housle“ jsou v tomto případě dány cineolu: léčivý účinek čajovníku ve vztahu k bronchopulmonálnímu systému je právě jeho zásluhou, ale v mírných dávkách. Ve vysokých koncentracích může způsobit podráždění sliznic a pokožky.

Je lepší zvolit produkty s nízkým obsahem cineolu (ne více než 15 %) a vysokým obsahem terpen-4-olu (ne méně než 30 %). Podle standardů domoviny tohoto aromatického oleje, Austrálie, je složení s 3-5 % cineolu a 28-35 % terpen-4-olu považováno za produkt nejvyšší kvality.

Výhody tea tree oleje

Tea tree oil se používá při nachlazení

Díky svému jedinečnému složení je aroma olej z čajovníku schopen mnoha věcí:

    Poradí si s plísněmi Staphylococcus, Proteus, Streptococcus, Klebsiella, Shigella, Candida atd.

Návod k použití tea tree oleje

Inhalace s tea tree olejem

Přípravek je dostupný v lahvičkách ve třech objemech – 10, 15 a 25 ml a používá se výhradně zevně.

Rozsah použití: dermatologie, popáleniny, opary, úrazy (výrony, výrony), nachlazení, angína, zánětlivá onemocnění zevního genitálu, ucha, dýchacího ústrojí, dutiny ústní, hemeroidy, bodnutí hmyzem.

Způsoby použití: lokálně (tření, mazání, vkapávání, oplachování), ve formě inhalací a také jako aromaterapie.

    Tepelné popáleniny (I-II stupně). Namažte postižené místo směsí olejů – rakytník a tea tree ve stejných částech.

READ
Je možné dát krávě sladkou vodu?

Podmínky skladování: olej lze skladovat při pokojové teplotě (ne vyšší než +25 stupňů), ale na tmavém místě.

Použití tea tree esenciálního oleje na obličej

Spektrum působení oleje na obličej je poměrně široké – dokáže vyřešit téměř jakýkoli kosmetický problém. Pupínky, vřídky, rány, oděrky, bradavice, opary, praskliny na rtech – to vše lze zcela napravit pomocí čajovníkového aroma oleje.

Tea tree olej pro mastnou pleť

Kosmetika pro péči o pleť s tea tree olejem pro mastnou pleť

Mastná pleť je přímým cílem čajovníkového oleje, protože zde projevuje několik svých vlastností najednou: baktericidní, protizánětlivé a regulační (pokud jde o fungování mazových žláz). Tento aromatický olej tedy při správném a pravidelném používání může působit jako léčba akné i jako prevence.

Ovlivňuje činnost mazových žláz, snižuje vylučování kožního mazu a činí mastnou pleť matnější a barevnější. Čajovník zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím, účinně zmírňuje záněty a zabraňuje tvorbě akné, což se aktivně používá k normalizaci stavu problémové pleti.

Masky z čajovníkového oleje na akné

Bodové použití Tea Tree Oil na akné

Chcete-li se zbavit takových nepříjemných a nevzhledných skvrn na obličeji, jako je akné, zkuste použít tea tree olej v následujících složeních:

    Maska na akné s tea tree a proteinem. Smíchejte s jedním syrovým bílkem směs několika olejů – levandule (1-2 kapky), tea tree (3-5 kapek), heřmánek (1-2 kapky). Pokud nemáte všechny uvedené esenciální oleje, můžete použít pouze tea tree. Tento léčebný postup by měl být prováděn každé 1-2 dny po dobu 15 minut.

Ošetření aknózní pleti olejem z čajovníku

Vodní roztok s tea tree olejem na akné

Spolehlivým způsobem, jak se vypořádat s akné, je speciální režim péče o pleť s použitím oleje z čajovníku. Zahrnuje 2 etapy. Léčba oblastí vyrážky čistým přípravkem se provádí po dobu tří dnů. Ráno otřete obličej vodným roztokem čajovníku (doporučuje se použít 0,25-4 kapek oleje na 5 šálku teplé vody) a večer ošetřete alkoholovým mlékem (na 50 ml vody – 22 kapky oleje a 6 kapek ethylalkoholu). Doba trvání druhé fáze je od 4. dne do zlepšení stavu pokožky.

Následující stejně účinné metody pomohou vyřešit problém s akné:

    Tea tree oil lotiony. Jsou připravovány na bázi 70% měsíčkové tinktury na 100 ml základu – 2-3 kapky levandulového, tea tree a oreganového oleje. Výsledná léčivá kompozice musí být navíc zředěna vodou: 1 lžička na sklenici teplé tekutiny. složení. Tyto lotiony by se měly používat následovně: namočte gázový polštářek a aplikujte na oblast vyrážky po dobu 10 minut. Postup by měl být prováděn jednou denně po dobu 1-3 týdnů.

READ
Je možné zmrazit mleté ​​maso na řízky?

Kdy můžete použít tea tree olej na obličej?

Tea tree olej na rány obličeje

Je pozoruhodné, že zázračný čajovníkový olej lze použít nejen ve spojení s dalšími složkami. Neméně výhod může pleti přinést i sám o sobě, tedy v čisté formě.

Uveďme všechny případy, kdy si můžete čajovníkový olej jednoduše namazat na obličej, to znamená, že jej nanesete bodově:

    K léčbě vředů a akné;

Zároveň si pamatujte, že čistý produkt může mít opačný účinek, než očekávaný. Proto doporučujeme nejprve provést test citlivosti tohoto produktu.

Jak si správně otřít obličej tea tree olejem

Tea tree olej pro bodové použití

Vzhledem k tomu, že čistý esenciální olej z čajovníku může způsobit podráždění nebo dokonce popálení pokožky, měl by být aplikován na obličej lokálně, přesně na postižené místo (pupínek, absces, rána, oděrka, bradavice, místo popáleniny nebo kousnutí, herpetická vyrážka ). V tomto případě musí být postup prováděn velmi opatrně, aby se nedotýkal oblastí zdravé pokožky.

Nejpohodlněji to uděláte běžným kosmetickým vatovým tamponem. Také upozorňujeme, že v případě vyrážky a kousnutí je třeba aplikovaný olej ještě lehce vetřít do pokožky.

Toto bodové ošetření tea tree olejem vykazuje viditelný efekt již 2.-3. den: pupínky vysychají, zánět mizí, rány a oděrky se hojí. Existuje také mnoho recenzí, že mazání vznikající vyrážky olejem zcela zastaví proces tvorby pupínků.

Typy péče o pleť pomocí tea tree oleje

Tea tree oil lze použít v jakémkoli typu péče o pleť – pro čištění, regulaci mastnoty, prevenci a léčbu akné na obličeji. Tento olej lze přidat do hotových i domácích krémů, pleťových vod, peelingů a masek pro pleť, která vyžaduje čištění a prevenci vyrážek.

Tea tree oleje pro péči o pleť

Tea tree oil lotion

Pokud se rozhodnete vážně vyhlásit válku pupínkům, přidejte do své rutiny péče o pleť mléko s čajovníkovým olejem. Zde je několik zvláště účinných receptů na takové čistící vody:

    Jednoduché mléko s čajovníkem a vodou. Na 1/2 polévkové lžíce. teplá voda – 15-20 kapek oleje.

Musíte použít kterékoli z uvedených pleťových vod dvakrát denně. A pamatujte, že se doporučuje nanášet krém na vyčištěnou pleť až po úplném vstřebání pleťové vody.

READ
Kdy se objevují první jahody?

Krém s esenciálním olejem z čajovníku

Tea tree oil krém

Nejjednodušší způsob, jak normalizovat stav mastné pleti, je obohatit svůj pleťový krém přidáním čistého oleje. Navíc je lepší to udělat před každým postupem nanášení produktu na obličej kapkou aromatického oleje do části krému. Pokud chcete obohatit celý objem krému najednou, pak postupujte z výpočtu: 1 kapka oleje – na 10 g báze. Pamatujte však, že při této možnosti se účinnost krému sníží, protože éter má tendenci se časem odpařovat.

Obohatit můžete jakýkoli krém – denní, noční i 24hodinový. Kosmetologové jej doporučují používat po pleťové vodě se stejným čajovníkem.

Nebo si můžete vyrobit domácí krém pro mastnou pleť s čajovníkem vlastníma rukama:

    Krém s medem a glycerinem. 1 g želatiny namočte do 2/6 šálku vody, dokud nenabobtná, poté přidejte 50 g medu, 1 g kyseliny salicylové a 80 g glycerinu, vše rozpusťte ve vodní lázni, promíchejte a přidejte 3 kapky tea tree oleje na mírně vychladlý krém a muškáty

Maska s čajovníkovým olejem pro mastnou pleť

Maska z jílu a čajovníku

Tea tree oil lze přidat do domácích masek pro mastnou pleť:

    Čistící maska ​​s tea tree olejem a kosmetickým jílem. Nejprve smíchejte hlínu (můžete si vzít bílou, zelenou nebo modrou) a ovesné vločky – 1 polévková lžíce. l. (bez sklíčka) každé ingredience a poté směs zalijte kefírem v takovém množství, abyste získali krémovou kaši. Kápněte do ní pár kapek tea tree aroma oleje – a maska ​​je připravena k aplikaci.

Doporučuje se aplikovat takové masky na připravenou (vyčištěnou) pleť na 10 až 15 minut a opláchnout vlažnou nebo studenou vodou.

Jak používat tea tree olej na obličej – podívejte se na video:

Jak můžete vidět, esenciální olej z čajovníku je skutečným nálezem pro každou lékárničku a kosmetický arzenál. A kdo je nucen se svou problematickou pletí bojovat, bez něj se prostě neobejde. Noste ho proto v kabelce, vyrábějte si s ním masky a pleťové vody, používejte ho k léčbě i aromaterapii – a buďte krásní a zdraví!

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: