Můžete jíst jen kokosový olej?

Kokosový olej pro potraviny: výhody a poškození těla

„Rájské“ plody kokosové palmy evokují myšlenky na jižní slunce a tyrkysový příboj. A hvězdy a blogerky vyprávějí, jak se jim díky kokosovému oleji podařilo zhubnout, dát si do pořádku pleť a vlasy. Co z toho je pravda a co je zjevná nadsázka? O výhodách a škodlivosti kokosového oleje mluvíme spolu s odborníkem.

Historie kokosového oleje ve výživě

Rodištěm kokosových palem je tropická země Malajsie, kde rostly v dávných dobách. Nejlepším stanovištěm pro tyto stromy je písčitá půda mořských pobřeží, takže často rostou v blízkosti vody. Zralé kokosové ořechy, které spadly do vody, může proud unést dostatečně daleko. Postupně se tedy rostliny rozšířily po celé jihovýchodní Asii a později se lidé naučili, jak je pěstovat. Dnes si bez kokosových palem nelze představit krajinu Filipín, Malacca, Indie a Srí Lanky.

V Rusku lze kokosy a olej z těchto plodů koupit v obchodě.

Složení a obsah kalorií kokosového oleje

Po dlouhou dobu lidé používali k jídlu pouze kokosovou vodu, kterou získávali z mladých ořechů. Takový nápoj uhasí žízeň a je vhodný pro vaření prvních chodů. Kokosová dužina se stala žádanou mnohem později: ve XNUMX. století se z ní začal extrahovat kokosový olej a mléko.

Kokosový olej je čistý tuk. Neobsahuje žádné bílkoviny a sacharidy. Zatímco kokosové ořechy obsahují některé vitamíny a minerály, nedostanou se do oleje (1).

Kokosový olej se také používá k léčebným účelům.

– Kokosový olej podporuje hojení řezných ran a ran, účinně bojuje proti kožním onemocněním, jako je ekzém a dermatitida. Tento produkt zvyšuje odolnost těla vůči virovým a infekčním onemocněním, posiluje stěny cév, je prostředkem prevence aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a arteriální hypertenze a stabilizuje emoční pozadí, říká Fatima Tamaeva.

Využití kokosového oleje při vaření

Využití kokosového oleje při vaření

Při vaření je lepší používat rafinovaný olej. Jeho kouřový bod je 204 °C oproti 177 °C u nerafinovaného. Čím vyšší je kouřový bod oleje, tím více pokrmů s ním můžete vařit.

Rafinovaný olej je vhodný pro vaření při vysokých teplotách: pro smažení a grilování, zatímco nerafinovaný olej je vhodný pro přidávání do hotových pokrmů, protože během smažení potravin se rychle začne „spalovat“, což znamená, že uvolňuje karcinogeny do potravin.

Banánové cukroví s kokosovým olejem

Lahodná a zdravá alternativa sladkostí z obchodu

Banánové cukroví s kokosovým olejem Zlaté mléko s kokosovým olejem

Kravské mléko 250 ml
Voda 50 ml
kurkuma 1 lžička.
Med 1 lžička.
Kokosový olej 1 lžička.

Nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte kurkumu a vařte 5-7 minut. Hrnec sejmeme z ohně a přidáme mléko a kokosový olej. Nápoj vraťte na sporák a na mírném ohni přiveďte na teplotu 60 stupňů Celsia. Teplotu lze měřit speciálním potravinářským teploměrem.

Ve výsledném nápoji rozpusťte med a podávejte.

Jak vybrat a skladovat kokosový olej

Při výběru kokosového oleje pečlivě sledujte jeho strukturu. Pokud má olej inkluze jiné barvy, jsou viditelné nečistoty, plíseň nebo oddělení produktu, rozhodně se nevyplatí kupovat. Vysoce kvalitní olej má jednotnou barvu a konzistenci.

READ
Je možné uvařit šípkové listy?

Kokosový olej skladujte těsně uzavřený na chladném a tmavém místě nebo v lednici. Rafinovaný produkt může být skladován 2-3 roky, zatímco nerafinovaný produkt může být skladován pouze několik měsíců.

Oblíbené otázky a odpovědi

Jak kokosový olej používat v každodenním životě a jaké zdravotní výhody může poskytnout, říká naše odbornice, Ph.D., ultrazvuková lékařka Fatima Tamaeva.

Mohu použít kokosový olej na smažení?

Kokosový olej je vhodný ke smažení, protože je tepelně stabilní. Výběr kokosového oleje by měl vycházet z vašich vlastních gastronomických preferencí.
Kokosový olej lze použít k vaření jakéhokoli jídla: dezertů, polévek, příloh, hlavních jídel, salátů a dresinků.

Jak se kokosový olej používá v kosmetice?

Kokosový olej se používá v kosmetologii a trichologii. Přípravek napomáhá k tomu, aby byly vlasy upravené, silné, hladké a lesklé, účinně bojuje proti lámavosti a roztřepeným konečkům. Masky z kokosového oleje pomáhají zastavit vypadávání vlasů.

Olej se také používá k odstranění suchosti pokožky obličeje a těla. Produkt zvyšuje pevnost a elasticitu epidermis, zlepšuje tonus. Olej lze také použít jako alternativu k odličovači nebo místo přípravků na holení.

Jak se liší rafinovaný kokosový olej od nerafinovaného?

Rafinovaný olej je podroben maximálnímu stupni čištění, díky kterému ztrácí svou původní chuť a vůni, ale zachovává si své prospěšné vlastnosti.

Nerafinovaný olej je produktem minimálního čištění, vyznačující se charakteristickou vůní a chutí. Při použití nerafinovaného oleje je však důležité nezvyšovat teplotu ohřevu nad 150°C.

Který stisk je lepší?

Kokosový olej se vyrábí lisováním za studena nebo za tepla. Při lisování za studena se dužina kokosu extrahuje z ořechu a lisuje se pod tlakem. Při získávání oleje tímto způsobem si produkt zachovává největší množství stopových prvků a vitamínů, takže za užitečnější je považován za studena lisovaný kokosový olej.

Když se olej získává lisováním za tepla, dužina kokosového ořechu se nejprve suší a poté se lisováním extrahuje olej. V procesu sušení kokosové dužiny se z ní odpařuje významná část užitečných prvků, proto je tento typ oleje považován za méně hodnotný.

Jak rozeznat kvalitní kokosový olej od nekvalitního?

Kokosový olej se získává z bílé dužiny kokosových ořechů, zralého plodu kokosové palmy. Vysoce kvalitní kokosový olej je absolutně bílé barvy, bez zežloutnutí. Při skladovacích teplotách pod 23°C má produkt pevnou konzistenci, při zahřátí nad 27°C se olej stává tekutým a průhledným.

Kokosový olej je pro Rusko relativně novým produktem, ale amatéři již ocenili jeho výhody. K čemu je to však vlastně dobré? Dá se to jíst – nebo je to vhodné jen pro kosmetické účely? Má tento olej léčivé vlastnosti? Pokusme se tuto problematiku pochopit.

READ
Je možné nalít automobilový olej do kultivátoru?

Chemické složení

Nerafinovaný kokosový olej má následující složení (procenta jsou hmotnostní, nikoli objem):

  • Kyselina laurová – asi 50%.
  • Kyselina myristová – asi 20 %.
  • Kyselina palmitová – asi 10%.
  • Kyselina olejová – asi 9%.
  • Kyselina kaprylová – asi 6%.
  • Kyselina kaprinová – od 5 do 10 %.
  • Kyselina stearová – přibližně 5 %.
  • Kyselina linolová – asi 3 %.
  • Kyselina kapronová – asi 1%.

Navíc nerafinovaný olej obsahuje vitamíny: B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, E, H a PP. Jejich množství závisí na podmínkách pěstování a načasování sklizně kokosových ořechů.

Rafinovaný kokosový olej má následující složení:

  • Kyselina laurová – od 40 do 50 %.
  • Kyselina myristová – od 15 do 20 %.
  • Kyselina palmitová – asi 9%.
  • Kyselina olejová – od 6 do 9 %.
  • Kyselina kaprylová – asi 5%.
  • Kyselina kaprinová – od 5 do 9 %.
  • Kyselina stearová – přibližně 3 %.
  • Kyselina linolová – asi 1 %.
  • Kyselina kapronová – asi 0,5%.

Rafinovaný olej neobsahuje prakticky žádné vitamíny, protože se získává lisováním za tepla, při kterém se vitamíny ničí.

Je možné jíst?

O tom, zda je kokosový olej jedlý, není pochyb: samotné kokosové ořechy (přesněji jejich dužina) jsou zcela jedlé, takže tato látka se dá jíst. Navíc v některých oblastech Afriky a Oceánie je tento olej hlavním druhem rostlinného oleje používaného k jídlu: slunečnice ani olivy se tam nepěstují, ale jídlo je potřeba něčím dochucovat a něčím smažit.

Navíc s tímto produktem existuje mnoho nejen chutných, ale také zdravých pokrmů. Dokonce i v Rusku, kde kokosová palma neroste v žádné oblasti, mnoho lidí preferuje použití tohoto oleje kvůli jeho mírně sladké chuti a příjemné vůni.

Který je jedlý?

Přes skutečnost, že Jakýkoli kokosový olej je jedlý, tam jsou některé druhy, které mají výhody při konzumaci. Tyto typy jsou za studena lisované oleje, liší se pouze tím, jak důkladně jsou filtrovány od koprových částic.

Rafinovaný kokosový olej se i přes jeho neškodnost pro lidský organismus většinou nekonzumuje celý. Používá se k výrobě margarínu, ale i kosmetiky a dalších nepotravinářských výrobků. Faktem je, že na rozdíl od většiny ostatních olejů začíná kouřit již při teplotě +175 stupňů, takže je obtížné smažit na kokosovém oleji a není vhodný pro vaření smažených jídel.

Protože rafinovaný olej lisovaný za tepla nemá žádné zvláštní výhody, při vaření se používá hlavně nerafinovaný – jako studený dresink a složka pro plnění.

Přestože kokosový olej začíná kouřit dříve než většina ostatních, má kokosový olej klíčovou výhodu – při zahřívání nevytváří karcinogeny. Proto je docela vhodný pro smažení při nízkých teplotách.

READ
Kdy vyletí cibulák?

Výhody a ublížení

Pro muže je kokosový olej podle mnoha odborníků na výživu prospěšný z následujících důvodů:

  • Snižuje hromadění tuku v oblasti břicha. To je prospěšné nejen pro vaši postavu, ale také snižuje riziko cukrovky a problémů s kardiovaskulárním systémem.
  • Olej snižuje riziko prostatitidy.
  • Zvyšuje hladinu testosteronu, vrací hormonální rovnováhu do normálu a zvyšuje potenci.
  • Kokosový olej snižuje pocit hladu. Tato vlastnost není specifická pro muže, ale je prospěšná pro obě pohlaví. Vzhledem k tomu, že hladina hladu je snížena, celkové množství jídla potřebné k pocitu sytosti je také výrazně sníženo.
  • Zvyšuje pevnost kostí a snižuje riziko osteoporózy. Složení kokosového oleje je vyvážené tak, aby látky v jeho složení zvyšovaly pevnost kostry a snižovaly riziko onemocnění kostí.

Pokud jde o poškození, je spojeno s následujícími faktory:

  • Zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Předpokládá se, že kokosový olej zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu – ano, zvyšuje, ale také zvyšuje špatný cholesterol. To zvyšuje riziko arteriosklerózy.
  • Tento druh oleje je extrémně kalorický, a proto zvyšuje riziko obezity.

Dále se podívejme na výhody a nevýhody oleje pro ženy. Pro ženy je kokosový olej prospěšný, protože:

  • Hydratuje a vyživuje pokožku, pomáhá eliminovat jemné vrásky.
  • Kyselina kaprylová pomáhá bojovat proti bakteriím žijícím na kůži. Navíc vyživuje pokožku kyslíkem.
  • Olej má mírný analgetický účinek, který pomáhá zmírnit nepohodlí během bolestivých období.

Jinak jsou přínosy a poškození oleje pro ženské tělo stejné jako pro mužské tělo.

Co se týče dětí, výhody kokosového oleje pro ně jsou následující:

  • Nerafinovaný, za studena lisovaný olej je zdravým a na vitamíny bohatým zdrojem výživy.
  • Olej je většinou hypoalergenní. Mohou ho konzumovat i děti alergické na rostlinné bílkoviny. Kromě toho je třeba poznamenat, že pravidelné používání tohoto produktu snižuje riziko alergií na jiné produkty.
  • Olej posiluje imunitní systém a snižuje zánět. Je užitečný jako potravinářský výrobek a jako prvek v dětských mastech a krémech.

Možné poškození dětí je způsobeno tím, že zbytky rostlin mohou stále způsobovat alergie.

V jakém věku se může používat pro děti?

Kyselina laurová a palmitová jsou pro děti velmi prospěšné kokosový olej se dokonce přidává do kojenecké výživy. Tam, kde však neexistuje předem vyvážené a testované složení, byste se měli zdržet užívání této látky po dobu alespoň 3 let, takže by ji neměli používat kojenci.

Jak se využívají jeho pevné a kapalné vlastnosti?

Mezi odrůdami kokosového oleje existují dva druhy – pevný, tající při teplotách nad 23-25 ​​stupňů a zpočátku tekutý – obvykle směs frakcionovaného a rafinovaného kokosového oleje s jinými rostlinnými oleji.

READ
Kdy zavřít potrubí v kamnech?

Častěji se však používá jiné rozdělení:

  • Tekutý olej – Jedná se o výrobek získaný lisováním za studena nebo za tepla.
  • Pevný olej – Jedná se v podstatě o pyré, mletou hmotu buničiny s obsahem oleje asi 50 %.

V následujícím budeme vycházet z druhé klasifikace. Dále se podíváme, kde se olej používá.

Způsoby použití ve vaření pro vaření

První oblastí použití kokosového oleje je vaření. Při přípravě pokrmů se používá tekutý i tuhý kokosový olej. Kde můžete přidat tekutinu, čtěte dále:

  • na dušení zeleniny;
  • na zálivku salátů;
  • pro přípravu náplní do dezertů;
  • na bramborové a jiné zeleninové pyré;
  • pro přípravu nápojů (jako je čaj nebo káva s kokosovým olejem);
  • pro přípravu dezertů.

Pevný olej se používá hlavně:

  • jako součást dezertů;
  • jako součást sendvičů.

V kosmetologii

V kosmetologii se tekutý kokosový olej používá jako složka pro výrobu:

  • Pleťové krémy;
  • výživné masky;
  • šampony;
  • mýdlo;
  • vůně v jakýchkoli kosmetických produktech (pokud nebyla použita žádná rafinace).

Tuhé máslové pyré se používá mnohem déle – pouze na výživné masky. Velké množství buničiny ztěžuje získání homogenní kompozice.

S čím pomáhá v lidovém léčitelství?

K ošetření se používá tuhý i tekutý nerafinovaný kokosový olej.

K čemu se kokosový olej používá v lidovém léčitelství se dozvíte zde:

  • Konzumace lžičky oleje denně posiluje žaludek a trávicí systém těla. Příznivě působí také na kardiovaskulární systém, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Vtírání oleje do dásní pomáhá léčit onemocnění parodontu a posiluje zuby.
  • U cukrovky může konzumace oleje snížit denní příjem kalorií a tím snížit hmotnost pacienta. Kromě toho, čím méně pacient konzumuje vysoce kalorické potraviny, tím méně škodí jeho tělu. Kokosový olej snižuje pocit hladu – a tím snižuje zátěž již tak poškozené slinivky břišní.
  • Konzumace oleje posiluje imunitní systém a díky jeho antioxidačním vlastnostem snižuje riziko rakoviny.

Při zevním použití jsou vlastnosti oleje podobné jako u kosmetiky. Například obklady a masky z pevného nebo tekutého oleje zmírňují příznaky oparu a podporují rychlé hojení škrábanců a modřin.

Co s tím můžete dělat doma?

Kvůli své ceně se v každodenním životě používá jen zřídka. Lze však použít tekutý olej:

  • Pro čištění a změkčování předmětů z pravé kůže.
  • Jako lesk na nábytek.
  • Pro leštění kovu.
  • K odstranění stop žvýkaček a jiných lepkavých látek.
  • K vytvoření nepřilnavého povlaku na kovovém nádobí dlouhodobou polymerací při zahřátí.

Pevný olej se v každodenním životě nepoužívá.

Proč domácí zvířata potřebují jídlo?

Kokosový olej pro domácí mazlíčky raději nepoužívejte.: Ani certifikovaný veterinář nemůže vždy říct, jaký to bude mít vliv na kočku nebo psa.

Přidání malého množství produktu do krmiva však může u zvířat vyřešit následující problémy:

  • Syndrom dráždivého tračníku.
  • Nedostatek mastných kyselin ve stravě.
  • Nedostatečná výživa vlny.
  • Sklon k nadměrnému přibírání na váze.
READ
Kdy byste neměli jíst růžičkovou kapustu?

Kontraindikace

Kokosový olej je lepší nepoužívat v následujících případech::

  • Pokud jste alergičtí na kokos.
  • Pokud máte nadváhu.

Pro zdravého člověka je lepší nekonzumovat více než 3 polévkové lžíce denně.

Návod: jak připravit a jak používat?

V kosmetologii

Jako kosmetický přípravek lze olej použít celý (poté se nanese na vlasy či pokožku a nechá se minimálně 20 minut) nebo jako součást směsí. Univerzální posilující maska ​​na vlasy se připravuje takto::

  1. Vezměte stejné množství ovesných vloček, mléka a tekutého kokosového oleje.
  2. Vločky se plní směsí mléka a másla zahřátou na 30 stupňů.
  3. Směs se udržuje po dobu 3-5 minut a aplikuje se po celé délce vlasů, zabalená do šátku.
  4. Po půl hodině se maska ​​smyje teplou vodou a šamponem.

Medová maska:

  1. Smíchejte 2 polévkové lžíce. med a 1 polévková lžíce. olej zahřátý na tělesnou teplotu.
  2. Maska se nanáší na pleť.
  3. Po 40 minutách se směs smyje teplou vodou bez detergentů.

Léčivé vlastnosti v lidovém léčitelství

Tento olej se používá na hemoroidy:

  1. 230 g oleje při pokojové teplotě smícháme se 2 lžícemi sušených květů měsíčku lékařského, 2 lžícemi. suché listy jitrocele.
  2. Po smíchání se hmota ochladí v chladničce a ručně se z ní vytvarují rektální čípky, poté se použijí k zamýšlenému účelu.

Tonikum na bázi kokosového oleje se připravuje takto::

  1. Vezměte 2 díly medu (lepší je použít lipový, pohankový nebo nasbíraný z bylinek) a 1 díl oleje (pevného nebo tekutého).
  2. Ve vodní lázni se směs zahřeje na 30-40 stupňů a míchá se tak, aby produkt získal jednotnou konzistenci.
  3. Výsledný produkt se používá v množství 1 lžička. 3x denně.

Při použití směsi k léčbě je třeba počítat s možnou alergií na kokos a med.

Aplikace: jak pít ráno na lačný žaludek?

Kokosový jedlý olej lze konzumovat i syrový. K tomu je třeba vypít 10 gramů (2 lžičky oleje) ráno před snídaní. Tento způsob perorálního podání pomáhá v následujících případech:

  • Ke snížení pocitu hladu. Přes všechen svůj obsah kalorií více potlačuje pocit hladu než vyživuje tělo. Tato metoda pomůže zhubnout.
  • Pro zlepšení funkce trávicího systému. Konzumace nalačno snižuje riziko zácpy a průjmu.
  • Pro posílení imunitního systému.
  • Pro boj s nedostatkem vitamínů – konzumací celého, nerafinovaného oleje.

Přestože se kokosový olej používá hlavně jako průmyslová surovina, může být užitečný jako potravinářský výrobek nebo tradiční medicína. Hlavní věcí je dodržovat normu a nepředávkovat se, protože tento olej je nejen velmi kalorický, ale také zvyšuje hladinu cholesterolu.

Užitečné videa

Video o tom, co je kokosový olej, jaké jsou jeho výhody a jak můžete tento produkt použít:

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: