Jedná se o středně velké myši. Jsou větší než myš brownie.. Délka jejich těla je 7 10-viz, ocas je přibližně stejně dlouhý.
Její tělesná hmotnost se pohybuje od 15 do 30 gramů. Hlava je ve srovnání s tělem poměrně velká. Její tlama je špičatá s velkýma očima.
Tento typ myši velmi dlouhé uši, mohou dosáhnout do očí, s jejím tělem 7-10 cm, uši dosahují 2,2 cm.
barva, obvykle hnědé, ale existují jednotliví jedinci žluté barvy a dokonce i červené. Mladá zvířata mají matnou barvu, postupem času se jejich barva rozjasní.
Na hrudi mají někteří jedinci světlou skvrnu. Takové bílé skvrny jsou charakteristické zejména pro jedince žijící právě v horských oblastech.
Vrcholem aktivity chování lesních myší je pozdě večer, v noci a brzy ráno. Přes zimu nezimují.
Jak již bylo zmíněno výše, existuje mnoho druhů myší. Informace o některých z nich najdete na našem webu. Přečtěte si o nich vše: hraboš obecný, hraboš žlutý, hraboš stepní, hraboši: podzemní, tmaví, plochohlaví, úzkohlaví, brazilští, ryšaví a zrzaví, hraboši hospodyně, hraboši šedí a krysy zemní.
Popis vzhledu
Malá lesní myška vypadá jako šedá domácí myš. Ale vypadá to hezčí, vtipnější. Velká hlava, velké oči, uši nahoře, tupý nos.
Zajímavé!
Intenzita barvy lesních myší se liší v závislosti na ročním období. V zimě se srst stává silnější, nadýchanější, tmavší.
Pro toto zvíře je charakteristická šedohnědá barva. Zadní strana je vždy tmavší, boky jsou téměř bílé. Hlavním rozdílem je žlutá skvrna na hrudi různých tvarů.
Délka těla je 10 cm. Některé zdroje uvádějí velikost zvířete 13 cm. Hmotnost zvířete není větší než 200 g. Myší ocas je téměř stejný jako délka těla. Níže je uvedena fotografie lesní myši, kde můžete zvíře jasně vidět.

Distribuce v Rusku
Rozšířený po celém Rusku s výjimkou oblastí Dálného severu a permafrostu. Oblíbeným stanovištěm tohoto druhu jsou otevřené plochy lesa.
Smíšený les v údolí řeky je ideálním místem pro život myšice lesní.
Svá hnízda mohou uspořádat v dutinách stromů, v kořenech nebo v mrtvém dřevě. Často obývány umělými agrocenózami, tedy zahradami a poli, vytvoření složitého systému děr a tahů pod nimi.
Obvykle je v takových obydlích několik komor pro hnízdění a skladování potravin a 3-4 východy. V zimním období se mohou přesunout do skladů a sýpek, při hledání dodatečného přísunu potravy a úkrytu před chladem, zvláště pokud byla zima krutá.
Život
Drobný hlodavec si nejraději staví nory v kořenech stromů s hustým podrostem nebo mezi bujnými keři. Jak žijí lesní myši:
- Místa s hustou trávou a spadaným listím jsou skvělá pro aranžování myšího “domečku”. Méně často se zvířata usazují v dutinách stromů;
- Pro pohodlný pobyt si myši vytvářejí obydlí s mnoha průchody, “místnostmi” pro chov a spížemi pro skladování zásob;
- S příchodem chladného počasí se hlodavci stěhují do „teplých bytů“, blíže k lidem;
- Lesní myši jsou spořivá zvířata. Během teplých měsíců tvoří každá myš až 5 kg zásob;
- V zimě zvířata nezimují, ale jsou v tomto období neaktivní.
VAROVÁNÍ: Tato zvířata je ve volné přírodě téměř nemožné vystopovat. Jejich malá velikost a dobrá pohyblivost je činí téměř nepolapitelnými.
Navíc přítomnost přirozených nepřátel způsobuje, že myši jsou velmi ostražité a podezřívavé.
Čím se živí a kde se dostává do potravního řetězce?
REFERENCE: Jsou případy, kdy semena buku, javoru a lípy zcela zničily myši v lesnictví. Mohou také zničit ve velkém měřítku zasetá a vyklíčená semena zemědělských plodin.
To je to, co jí myš lesní v lese – to je semena listnatých stromů.
Druhá nejvýhodnější je bobule a drobný hmyz, ale zelené listy se jí jen zřídka, pouze pokud mají velký hlad. To se obvykle děje na jaře, kdy je dostatek čerstvých bylinek, ale ještě nejsou žádná semínka a bobule.
Protože je známo, že tento druh myší je aktivní po celý rok, stává se snadnou kořistí predátorů.
Jejich počty regulované sovami, fretkami a lasičkami. V zimě je mohou s chutí jíst i lišky.
DŮLEŽITÉ: Navzdory značným škodám, které způsobují na zelených plochách, by ježci, hadi a dravci nemohli žít bez lesních myší. U posledně jmenovaných je to zvláště důležité v zimě.


Rozmnožování a potomci
Ideální dobou pro páření je teplé období. Proto je v regionech s mírným klimatem počet hlodavců nejvyšší. Samice za příznivých podmínek může zabřeznout až čtyřikrát do roka, přičemž každá březost přinese až šest mláďat (to je počet bradavek u hlodavce a více potomků se nerodí). Samice se připravuje na porod a zařizuje obydlí, zásobuje jídlo tak, aby neopouštěla mláďata na dlouhou dobu a nechala otvor pro jídlo.
Březost myšice lesní trvá 20-25 dní. Hlodavci se rodí hluší, slepí a plešatí. Potomci se rychle vyvíjejí a rostou. Po dvou týdnech začnou myši vidět a slyšet a již ve věku jednoho měsíce mohou samostatně získat vlastní jídlo. Mláďata se od dospělých hlodavců liší menší velikostí a matnějším zbarvením srsti.
Obyvatelé lesa jsou připraveni k páření již ve 3 měsících. V prvním roce života je samice pohlavně vyspělá a může dávat potomky. Populace hlodavců se proto za příznivých podmínek může pravidelně zvyšovat, což je škodlivé pro zemědělství.
Lišky a dravci se „zabývají“ kontrolou počtu myší v lese. V případě potřeby se ale do boje se škůdci zapojují i lesníci farmy.


Co způsobuje škodu a způsoby boje
Myšák lesní se velmi snadno přizpůsobí různým biologickým podmínkám a dokáže osídlit pole obilnými plodinami.
Způsobují obrovské škody na farmách, na velkých plochách ničí ozimé a jarní plodiny kulturních a průmyslových rostlin, především žita, ovsa a pšenice.
REFERENCE: Jak ukázaly výpočty, pokud na konci jara žije na orné půdě 6 párů myší, pak do konce podzimu, za příznivých podmínek pro hlodavce, může jejich počet dosáhnout 7-8 tisíc.
Ničí úrodu ve všech fázích růstu rostlin: požírají zaseté zrno v zemi, ohlodávají mladé klíčky, kazí stonky a listy rostlin.
Ale nejvíc ze všeho zničit zralá zrna kulturní plodiny. Jedna lesní myš denně sežere množství obilí rovnající se její vlastní váze.
Hrabou díry v zemi, oni poškodit kořenový systém rostlin. V zahradách a školkách myši ohlodávají kmeny, výhonky a kořeny ovocných stromů a keřů, kazí a ničí vaječníky, jíst zralé bobule a ovoce.
Problém je také v tom, že tito hlodavci v krátkém období jsou schopny se usadit a rozmnožit na rozsáhlých plochách orné půdy.
Myši si budují složitý systém nor s velkým počtem chodeb a několika sklady, ve kterých na zimu ukládají zrna ovsa, pšenice, žita a ječmene.
POZOR! Myši lesní jsou přenašeči nebezpečných chorob, jako je hemoragická horečka a leptospiróza. Blechy přenášené myší mohou být velmi vážným nebezpečím pro domácí mazlíčky.
Metody zacházení s lesními myšmi lze rozdělit dvěma způsoby: preventivní opatření a přímé ničení.
Preventivní opatření zahrnují instalace různých repelerů a stavba ochranných bariér.
V malých farmách je to vyskládání rostlin, jejichž vůně odpuzuje hlodavce: česnek a černý kořen, a instalace mechanických a elektronických odpuzovačů.
Pro zničení myší v jejich malé oblasti nory jsou naplněny speciálním repelentním roztokem.
Ale s masivním napadením hlodavci musí být přijata drastická opatření. Zničení myší osady není snadný úkol a je nutné uplatňovat integrovaný přístup.
U velkých farem s velkými osevními plochami je nutné kontaktovat speciální firmy a organizace, které provádějí hromadná deratizace.
Hlavní způsoby deratizace:
- instalace ultrazvukových odpuzovačů;
- instalace pastí na myši s návnadou;
- pasti na bázi lepidla;
- rozhazování otráveného obilí;
- opylování center hromadného osídlení myší pesticidy.
Pro účinné vyhubení hlodavců je nutné uplatnit všechna opatření k boji proti myším. Má také velký význam dodržování bezpečnostních opatření: opatření na likvidaci myší by neměla být škodlivá pro půdu a lidské zdraví.
POZOR! Myši představují velkou hrozbu pro sklizenou úrodu. Dostávají se na místa skladování plodin, do skladišť s obilím a moukou, ničí zásoby, jedí je a znečišťují svými odpadními produkty.
Nejen myši mohou způsobit značné škody na zahradních pozemcích a zeleninových zahradách. Upozorňujeme na sérii materiálů o divokých krysách, rejscích, netopýrech, krtcích. A také o hmyzích škůdcích: můra bramborová, štěnice domácí, brouci Colorado, brouci májové, medvědi, mravenci, háďátka, svilušky, můry, sarančata, slimáci, motýli naběračka, mšice, třásněnky a cikády.
Polní myši a jejich nepřátelé
Divoké odrůdy hlodavců – polní myši obývají téměř všechny kontinenty a ostrovy severní polokoule, mají mnoho různých poddruhů. Většina z nich dává přednost životu v otevřené krajině v mírném podnebí, kde nachází obživu: obilniny a mnoho částí rostlin (hlízy, cibule atd.), někdy jedí měkkýše a hmyz.
Drobní hlodavci se díky své enormní plodnosti velmi intenzivně rozmnožují, jejich populace se dokáže rozrůst několik desítek za rok. Všudypřítomnost těchto hlodavců z nich dělá docela dostupnou kořist pro mnoho živočišných druhů. Nejaktivnější jsou v noci, kdy na ně útočí jejich nepřátelé: draví ptáci a zvířata.
Kdo žere myši žijící ve volné přírodě? Především jsou to lišky, kuny a lasice, u kterých tvoří hlavní potravu myši. Chytají a sežerou je fretky, které zkonzumují 10-12 hrabošů denně, a lasičky se díky svému dlouhému a úzkému tělu dokážou dostat i do myších děr a pozřít malé myši. Živí se hlodavci v nepřítomnosti jiné větší kořisti a vlky, rysy, mangusty, polární lišky a další dravá zvířata.
Zvířata, která jedí myši
Rádi jedí hraboše a lišky. V zimě tvoří hlodavci jedinou stravu lišek. Počet lišek v populaci navíc často závisí na tom, kolik myší liška v těchto měsících sní.
Dalším klíčovým nepřítelem myší jsou dravci: sovy a sovy, které jsou schopny ročně zničit až 1200 hlodavců každého jedince. Sovy chytají myši a jedí je celé, spolu s kostmi, vlnou v souvislosti se specifickým zařízením trávení.
Sova obvykle loví myši v noci. Někdy ptáci, jako je havran nebo ťuhýk, nemají odpor k hodování na myších.
Na poznámku!!
Sovy loví hlodavce nejen pro jídlo, ale také pro krmení svých kuřat: někdy život mladší generace a její normální vývoj závisí na počtu myší chycených matkou.
Přirozenými nepřáteli polních myší v přírodě jsou také lesní a domácí kočky (zejména pokud se v blízkosti biotopu hlodavce nachází lidské obydlí), ježci a hadi. Pro ježky není hlodavec každodenní potravou, protože. Je pro něj těžké s ním držet krok. Ježci žerou myši, pokud se jim připletou do cesty.
Zajímavé!
Mezi hady jsou největšími milovníky myší zmije a hadi. Pro ně jsou tito hlodavci hlavní potravou. Zmije vyráží každou noc na lov, chytá myši a sežere je, spolkne je a celé je stráví. Tito hadi také často používají jako bydlení nory a chodby vyhrabané hlodavci. Velké ještěrky jedí také myši.





