
Zdá se, že artiodaktylí zvířata jsou našim spoluobčanům dobře známá. Jsou mezi nimi ale i velmi exotické druhy. Jedním z těchto druhů je muflon.
popis
Muflon je jedním z nejbarevnějších zástupců fauny. Biologové se domnívají, že běžná ovce domácí pochází z tohoto druhu. A i ten, kdo vidí divokého berana poprvé, ho s jistotou pozná podle jeho typického znaku – zaoblených rohů. Zvíře je rozšířeno po celém euroasijském kontinentu.
Ale atypické rohy a cenná kožešina vedly k aktivnímu lovu, který přivedl artiodaktyla na pokraj vyhynutí.
Některé odrůdy muflona jsou uvedeny v mezinárodní Červené knize. Jsou chováni v zoologických zahradách a přírodních rezervacích. Někde se provozuje i domácí chov. Velký artiodaktyl obývá především hory.
Divoký beran vypadá jako harmonicky stavěný tvor, vyznačuje se střední velikostí.
Intersexuální dimorfismus je vysoce vyvinutý. Dospělí samci dorůstají 0,8-0,83 m, skromnější samice – ne více než 0,7 m. Ale není nutné měřit výšku, protože pouze samci mají rohy strmě umístěné vzhledem k podélné ose lebeční.
Ve většině případů jsou ohnuté podle stejnojmenného vzoru (vypadají jako ohnutá spirála). Konce směřují přímo vpřed a probíhají rovnoběžně s okraji lebky. Ale v některých případech jsou nasměrovány dopředu a mírně dovnitř. Velikost vnějšího ohybu velkých rohů muflona je 0,75-0,8 m, zatímco u báze je 0,2-0,25 m.
Takto těžká “ozdoba” činí samce o 20-25 kg masivnější než samice.
Obecnými charakteristickými rysy muflona jsou tyto ukazatele:
- kompaktní tělo a konkávní záda;
- hluboký hrudník;
- narovnaný profil přední části hlavy;
- proporcionalita hlavy a celého těla;
- středně dlouhý krk;
- dlouhé končetiny;
- kopyta na předních nohách jsou vysoká přibližně 0,035 m, na zadních – až 0,04 m.
Ocas muflona nepřesahuje 0,1 m. Vlna se tvoří díky hlídacím chlupům. Vyznačují se tvrdou texturou a měkkou zhutněnou podsadou. Někteří jedinci se liší tím, že na hrudi se objevují svislé vlněné válečky. Kabát může mít různé odstíny v létě a v zimě.
Jsou možné variace od světlých až po tmavě šedé tóny.
Nejčastěji mají kohoutek, lopatky a záď poměrně tmavý odstín. Na břiše, stehnech a zádech na zádi je srst světlejší. Podsada je vždy zbarvená plavě béžovou. Výrazný kontrast vytváří téměř černý pruh probíhající paralelně s páteří od krku k ocasu.
Přesný věk jedince určíte podle letokruhů pokrývajících rohy. Letní srst vydrží do konce srpna a na podzim hrubne. Na okrajích propastí a na strmých svazích je muflon prakticky bezmocný. Artiodaktyl si všimne hrozby a rychle se bude pohybovat a vydávat hlasité zvuky.
Hmotnost rohů může být až 10 % celkové hmotnosti. Rohy rostou až do konce života. V některých případech si je ovce brousí i na kamenech, jinak je pozorování okolí obtížnější.
Běh muflona je rychlý – i na nerovném terénu dosahuje rychlosti přes 50 km/h.
Zvířecí souboje se vyznačují urputností, ale jen v ojedinělých případech končí těžkými zraněními nebo smrtí soupeřů. Boj začíná ukázkou rohů. Dalším krokem je sbíhání a dopad předních kopyt. Pokud boj v tomto okamžiku neskončil, mufloni se rozprchnou a začnou narážet s rozběhem.
Boj pokračuje několik hodin. Soupeři pravidelně přerušují boj, aby obnovili sílu. Vše skončí až ve chvíli, kdy jeden z protivníků hru dobrovolně opustí. Horská ovce vydrží tak bouřlivý boj jen díky obzvlášť silné lebce.
Skořápka rohů, jakoby zvlněná – pod jejich povrchem jsou dutiny. Sezónní migrace probíhají dvakrát až třikrát ročně.
Ovce ze všeho nejvíc milují divoce rostoucí vlčí bob, vřes a kopřivy.
Pro denní odpočinek mufloni vyklepávají kopyty mělký výklenek.
Uši těchto zvířat jsou malé a pohyblivé.
Vyvinutý čich, zvýšený sluch a dobrý zrak umožňují divokým ovcím nepustit člověka blíže než 300 m. Po zpozorování hrozby je muflon schopen přeskakovat překážky až do výšky 2 m.
Tato zvířata nesnášejí změny teploty.
V domácnostech se mufloni často kříží s běžnými ovcemi. Na základě druhu bylo vyvinuto jedno z plemen Merino.
Druhy a stanoviště
Je zvykem rozlišovat dva hlavní podtypy muflonů – evropského a asijského, známého také jako arkál. Evropský typ obývá hornaté pobřežní oblasti Středozemního moře. Toto zvíře se vyskytuje na Kypru, Sardinii, Korsice, Arménii, Iráku, Krymu (tam se však po dodání objevilo).
Zvíře se snadno podařilo zvyknout si na krymské klima. Na poloostrově žije v rezervacích. Jedná se o jediný druh horské ovce, který obývá divočinu v Evropě. Asijský muflon je masivnější. Existuje další výrazný rozdíl – rohy jsou zkroucené dozadu a ne do stran.
Obecně se uznává, že oblastí přirozeného prostředí muflona je jižní část Asie. Asijský druh lze vidět ve volné přírodě v Tádžikistánu, Uzbekistánu, Turkmenistánu a Turecku.
Někdy žije arkal v Kazachstánu. Druh Ustyurt obývá stepi nejen samotného Ustyurt, ale také Mangyshlak. Vrátíme-li se ke kyperským druhům, je třeba říci, že jde o zvířata silné konstituce. Výška takového muflona může dosáhnout 0,65 m. Jeho rohy jsou velké a mají trojúhelníkový průřez.
U kyperského muflona samice rohy nemají. V zimě je srst dost hustá a má matně hnědou barvu. Charakteristickým rozdílem je světle šedá skvrna v kohoutku. Hrdlo pokryté černou hřívou. Během letních měsíců se srst zesvětluje (zejména vespod).
Na Kypru nejsou žádná jiná zvířata stejné velikosti. Ve středověku toto zvíře obývalo podhůří. Nyní zůstává pouze v horách, přesněji na dvou hřebenech. V minulosti byl kyperský muflon loven s gepardy a psy. Do poslední čtvrtiny XNUMX. století se počet divokých ovcí snížil.
Ale hon na ně pokračoval aktivně, protože:
- v lesích Troodos a Paphos byl dobytek velký;
- maso mělo atraktivní chuť;
- ještě neexistovala pravidla lovu.
V příštích 50 letech se problém jen zhoršoval. Populace ostrova rostla, objevovala se letoviska a doly, stavěly se silnice na dříve nepřístupných místech a zdokonalovaly se lovecké zbraně. Krátce před druhou světovou válkou se stavy muflonů snížily na kritickou úroveň – zbylo jich necelých 20 kusů. Jen nouzová přeměna Paphoského lesa na chráněnou oblast pomohla zabránit katastrofě.
Převážnou část stromů v této oblasti tvoří nízko rostoucí stálezelený dub. Nyní tam žije odhadem 100-200 muflonů. Zvíře se stalo stejně symbolickým jako klokan, medvěd, kiwi. Je k vidění na bankovkách, poštovních známkách, na znaku místní letecké společnosti.
Ale ve volné přírodě je téměř nemožné spatřit berana, protože je plachý a opatrný.
Stačí prasknout větev, upustit kámen, hlasitě se nadechnout nebo udělat náhlý pohyb – muflon okamžitě zmizí. Kyperská varianta je oproti evropskému druhu poměrně malá a nežije v otevřených horách, ale pouze v lesích.
Podle paleontologů žili na Kypru mufloni již v neolitu. Řecké a římské prameny často zmiňují lov těchto zvířat. Jejich počet nelze přesně určit, protože zdejší lesy jsou husté a beran splývá s okolím.
Arménský muflon se od obvyklého asijského muflona liší vousatou tlamou. Exteriér asijských druhů je následující:
- výška – do 0,95 m;
- délka – až 1,5 m;
- tělesná hmotnost je 50-80 kg;
- točivé zadní rohy o průměru do 0,3 m.
Chování
Období říje je v říjnu, listopadu a prosinci. V tuto chvíli se tvoří stáda 10-20 muflonů. I když jsou zvířata považována za nenáročná, přesto způsobují zemědělcům spoustu nepříjemností. Kyperská vláda je například nucena platit velké náhrady za škody na polích.
Asijský muflon migruje, staví si trasy tak, aby bylo možné častěji chodit na napajedla a pastviny.
Beran se usadí na mírně se svažujících úsecích hor. Není schopen se sebevědomě pohybovat ve skalnatých oblastech, kde se vyskytují divoké kozy. Mufloni jsou aktivní hlavně v noci. Ve dne spí, protože předtím našli odlehlé místo v horské rokli nebo uprostřed lesa. Tito artiodaktylové budují stáda na základě přísné hierarchie.
Hlavní nebezpečí pro muflona jsou:
- stepní vlci;
- rysi;
- rosomáci;
- divocí psi;
- lišky.
Migrace muflonů jsou dány stavem pastvin a vodních ploch. V létě se shromažďují v horách, blíže k napajedlům. S příchodem zimy se vydávají do podhůří. V teplém období se potulují a přicházejí tam, kde tráva ještě nevyschla. Potom se berani shromažďují v blízkosti vodních ploch, které nevysychají.
V horkých chvílích mufloni relaxují ve stínu. Aby v něm byla stále, zvířata se postupně pohybují. Někdy se dva nebo tři dny schovávají ve stínu jediného stromu. Pastva na jedné pastvině trvá 5 dní.
Čím dále, tím více se stádo posouvá k nádrži (zejména v noci) a přes den se vrací na své původní místo.
Dieta divokého zvířete
Všechny ovce jedí pouze rostlinnou potravu. Jeho hlavní součástí jsou různé bylinky a obiloviny. Mufloni se aktivně pasou na polích. Ze zelených rostlin má nejraději gaučovník, pýr a ostřici. Ale také neodmítne mechy, houby, bobule a lišejníky. V zimě se zvířata hrabou ve sněhu, aby vyhrabala kořeny a bobule.
Artiodaktylové ochotně jedí mladé větve stromů a keřů, někdy ohlodávají listy a jedí listy. Cibule mohou být součástí stravy. Zvířata potřebují pravidelně vodu. Muflon je schopen pít i vodu s vysokým obsahem soli.
Reprodukce a délka života
Mufloní samice jsou plně vyspělé ve věku 2 let. Žádný jiný artiodaktyl se nevyvíjí tak rychle. Délka těhotenství je 5 měsíců.
Od prvního dne po narození mohou jehňata již následovat stádo. V průměru se dožívají desetiletí a půl. Asijský druh se v zoo vyvíjí mnohem hůř než ten „evropský“.
Za příznivých podmínek se jedinec může dožít až 17 let. Během říje se zvířata chovají agresivně a vydávají velký hluk. Zajímavostí je, že podle biologických studií je domovem předků druhu Sahara a jedinci, kteří jsou z hlediska genetického kódu předkům nejbližší, žijí na Korsice a Sardinii. Chov v zajetí nepředstavuje žádný problém. Jedinou podmínkou je pečlivá příprava.
Obsah doma
Pěstování muflonů v zajetí je zaměřeno především na získání hybridů s běžnými ovcemi, přičemž je možné zvýšit jejich užitné ekonomické vlastnosti. Potomci hybridní generace jsou dokonale životaschopní a dobře rostou. Budou si moci vypěstovat imunitu vůči řadě nemocí. Ideální voliéra obsahuje:
- prostor pro krmení hospodářských zvířat;
- integrovaný krmný prostor;
- podavač sena;
- olizuje;
- rybníky nebo umělé napáječky;
- úkryt před nepřízní počasí.
Voliéru je nutné postavit na suchou kamenitou půdu. Je přísně zakázáno používat ostnatý drát. Doma můžete chovat asijské, kyperské a korsické druhy. Hustota koncentrace zvířat je poměrně vysoká. To snižuje náklady na chov, ale snižuje rychlost reprodukce.
Normální hospodářská zvířata – 15 dospělých jedinců na 1 ha. Doporučuje se aplikovat moderní přístupy k intenzivní pastvě. Stejně důležité je vzít v úvahu zvláštnosti přirozené výživy. Je dobré, když si ekonomika založí nezávislou nabídku plodin, nejčastěji zařazovaných do jídelníčku.
Nejlepší pastevní plochy jsou ty s výškou trávy 0,05 až 0,07 m.
S nástupem jara:
- půda je mechanicky urovnána;
- je stanovena koncentrace mikroelementů;
- zabránit šíření plevele;
- země je dezinfikována.
V zimě je potřeba muflony přikrmovat senem, směsmi na bázi obilí a zeleniny a krmivem pro ovce. Karanténa při zakládání chovu nebo při přivádění nových jedinců trvá minimálně 30 dní. Po celou tu dobu je nutná přísná veterinární kontrola. Voliéra se nachází na nerovném terénu, kde musí být prudké svahy. Je lepší, když jsou pokryty keři, protože tam se zvíře bude cítit jako ve volné přírodě.
V dalším videu jsou mufloni stříleni v zimě.
Muflon je jedním z nejstarších zástupců světa zvířat. Tito artiodaktylové jsou považováni za předky ovcí domácích. Dokonce i ten, kdo nikdy neviděl divokého berana, ho pozná podle charakteristických zaoblených rohů.

Charakteristika horské ovce muflona
Divocí mufloni jsou rozšířeni po celé Eurasii, ale kvůli neobvyklé struktuře rohů a cennému kožichu jsou loveni v mnoha zemích. Vyhubení populace zvířat člověkem vedlo k tomu, že některá plemena muflonů jsou zařazena do Červené knihy. K dnešnímu dni jsou taková zvířata chována v přírodních rezervacích a zoologických zahradách a v některých zemích jsou chována doma.
Rozsah a druhy zvířat
Muflon je býložravý artiodaktyl, jehož biotop je převážně hornatý. Tito berani jsou považováni za předky domácích ovcí a jsou jedním z nejstarších představitelů světa zvířat.
Existují dvě hlavní odrůdy tohoto plemene, které se liší exteriérem a stanovištěm:
- muflon evropský;
- Asijský divoký muflon neboli Arkal.
Evropské plemeno artiodactylů obývá hornaté pobřeží Středozemního moře, zejména jeho zástupci obývají:
Muflon evropský žije v Arménii a Iráku. Toto plemeno lze nalézt také na Krymu, kam bylo přivezeno z jižních zemí. Mufloni se přizpůsobili krymskému klimatu a v rezervacích žijí polovolně. V evropských zemích je považován za poslední horskou ovci žijící ve svém přirozeném prostředí.

Asijská divoká ovce se liší od evropského druhu v masivnější stavbě těla, navíc se rohy zástupců východních divokých ovcí stáčejí dozadu a ne po stranách. Podle fotografie rozeznáte evropského a asijského muflona.

Areál artiodaktyla východního je jižní Asie. Muflon se vyskytuje v zemích, jako jsou:
- Tádžikistán
- Uzbekistán;
- Krocan;
- Turkmenistán
Arkal se také nachází na území Kazachstánu, jehož místní obyvatelé tohoto artiodaktyla ctí. Beran Ustyurt se vyskytuje ve stepích Mangyshlak a Ustyurt.
Povaha a životní styl divokých ovcí
Artiodaktylové preferují stěhovavý způsob života. Trasa jejich pohybu je obvykle položena mezi napajedla a pastviny. Zvířata žijí v mírně svažitých horských oblastech. Na rozdíl od divokých koz se Arkaly cítí ve skalnatých oblastech nejistě.
Divoké ovce jsou noční, přes den spí v horských soutěskách nebo lesních plantážích. Samice s jehňaty tvoří stádo až 100 hlav.
Samci preferují osamělý způsob života, připojují se ke stádu v období páření. Pro artiodaktyly je charakteristický přísný hierarchický systém: samci do 3 let se nesmí pářit a větší jedinci jsou odehnáni.
Ve volné přírodě jsou přirozenými nepřáteli zvířete takoví predátoři jako:
Pro mladá zvířata může být nebezpečná liška nebo divoký pes.
Artiodaktyl exteriér
Zástupci evropského plemene jsou menší velikosti než ovce domácí. Artiodaktylové tohoto druhu mají následující vlastnosti:
- Výška dospělého berana je 90 cm, délka těla je přibližně 131 cm.
- Hmotnost samice dosahuje 30 kg, samec obvykle váží kolem 50 kg kvůli těžkým rohům.
- Věk zvířete určují prstencovité výrůstky na rozích.
- Samice je obvykle pytel nebo má malé rohy.
- Srst artiodaktyla mění barvu v závislosti na ročním období: v létě má linie vlasů červenou barvu, v zimě odstín tmavne.
Mufloni se vyznačují černým pruhem na hřbetě. Břicho, nos a kopyta jsou obvykle světlé barvy.
Zástupci asijského plemene mají masivnější stavbu těla a arménský muflon se také vyznačuje plnovousem na tlamě. Exteriér východní divoké ovce zahrnuje následující vlastnosti:
- Výška dospělého zvířete dosahuje 95 cm a délka těla je 150 cm.
- Hmotnost samce se pohybuje od 53 do 80 kg v závislosti na hmotnosti rohů. Samice dosahují hmotnosti 45 kg.
- Rohy samců se stáčejí dozadu, mají u základny průměr až 30 cm.
- Nejčastěji jsou dotazovány samice.
Barva srsti Arkalova je podobná evropským příbuzným, nicméně východní plemeno se vyznačuje bílou barvou hrudní kosti.
Dieta divokých ovcí
Mufloni jsou býložravci, takže hlavní část jejich potravy tvoří obiloviny a forbi. Zvíře se často nachází na plodinách, čímž dochází k poškození plodiny.
Obvyklá strava artiodaktyla se skládá z následujících složek:
- zelené krmení: pýr, povaleč, ostřice;
- keře a mladé stromky;
- houby a bobule;
- mech, lišejník.
V zimě artiodaktylové vytahují kořeny rostlin zpod sněhu. Plody červů a mršiny jsou ceněné býložravci, protože dodávají tělu muflona nezbytné bílkoviny.
Reprodukce artiodaktylů
Mufloní samice dosahují pohlavní dospělosti ve 2 letech, což je považováno za nejrychlejší dospívání mezi ostatními zástupci artiodaktylů. Březost trvá 5 měsíců, poté se rodí jedno nebo dvě jehňata.
Mláďata jsou první den na nohou a jsou schopna následovat stádo. Narození potomků nejčastěji připadá na březen a duben, protože je snazší chovat jehňata v teplé sezóně.
Průměrná délka života divoké ovce je 15 let. Evropští mufloni se lépe množí v zajetí. Asijský divoký muflon se na rozdíl od evropského v zoologických zahradách dobře nemnoží.
muflon a člověk
Evropské plemeno divokých ovcí se aktivně používá v chovu. Na základě tohoto druhu byla vyšlechtěna nová plemena ovcí domácích, která jsou schopna celoroční pastvy na horských pastvinách. Maso evropského artiodactyla má dobrou chutnost a kůže se používá v lehkém průmyslu.
V zimě je srst zvířete tlustá a hustá, proto se v severních zemích vyrábějí kožichy z muflonů. Vzhledem k velkému množství kladných vlastností se v některých zemích provádí nejen lov divokých muflonů, ale také chov zvířat na farmách.
Závěr
Asijský divoký muflon má vlastnosti s méně pozitivními vlastnostmi. Maso muflona berana východního má nízkou nutriční hodnotu a tento artiodaktyl se využívá především ke sportovnímu lovu. Některé druhy zvířat jsou ale pod ochranou bezpečnostních orgánů.





