Kdy odlétá holub hřivnáč?

Holub hřivnáč, známý také jako velký lesní holub nebo vitiuten, žije ve volné přírodě. Chuť jeho masa zná řada lovců z první ruky. O tom, jak pták žije a „dýchá“, se bude diskutovat v článku.

Obsah článku:

Popis holuba hřivnáče

Holubi jsou integrálními obyvateli malých, středních a velkých měst. V lidech vyvolávají různé emoce. Někteří je nadávají za jejich přirozenou „nečistotu“, jiní je energicky krmí housky a drobky chleba v parcích a na náměstích. Dnes si povíme o jejich blízkých příbuzných – divokých lesních holubech a holubech hřivnáčích. O holubovi se lidstvo dozvědělo teprve nedávno. Před příchodem internetu jej znali pouze ornitologové. V dnešní době je vzácné, že by lovec neznal chuť svého masa. Pták Vityuten se navzdory své vlastní ostražitosti a bázlivosti často stává kořistí lidí.

Je to legrace! Můžete se k němu přiblížit jednoduše tak, že se schováte pod maskovací kryt poblíž přirozeného prostředí divokého holuba. Je důležité zakrýt si obličej, jinak si ostražitý pták všimne nepříznivce a okamžitě odletí.

Pokud jde o vnější barvu a tvar těla, divoký holub se prakticky neliší od běžného městského holuba. Jediné, co obyvatele lesa prozrazuje, jsou jeho působivé rozměry. Délka těla tohoto ptáka dosahuje 45 centimetrů s hmotností 700-900 gramů. Existují případy, kdy živá hmotnost holuba hřivnáče dosáhla jednoho a půl kilogramu. Samotné rozpětí křídel je asi 70 centimetrů, díky čemuž může pták během sezónní migrace překonat vzdálenosti až tisíc kilometrů. Zajímavé je především to, že samec vypadá o řád větší než samice, ale jejich tělesná hmotnost je nejčastěji stejná.

Ptačí holub nebo vityuten

Внешний вид

Holub – zdánlivě velký holub. Má barvu peří charakteristickou pro tyto ptáky. Hlavní část peří je zbarvena do holubičí šedi, tedy šedomodrá. Tato barva vám umožňuje úspěšně se schovat před nepřáteli. Křídla ptáka jsou zdobena širokými bělavými šípy, které jsou zvláště dobře vidět za letu. Tmavá špička ocasu je doplněna bílým lemováním. Jediná věc, která odlišuje tohoto ptáka od jeho městských protějšků, je absence tmavých příčných pruhů na křídle. Hrudník holuba je vyveden v jemném vínově růžovém odstínu se zeleným nádechem, který na slunci vypadá obzvlášť atraktivně.

Hlava holuba je popelavě zbarvená. Strany krku zdobí bělavé nebo v některých případech béžové skvrny. Treska má žlutý zahnutý zobák a červenorůžové tlapky. Oči jsou kulaté, černé se žlutavým lemem kolem duhovky. Samec holuba hřivnáče vypadá masivněji. Samice jsou ladnější. Barva jejich opeření je poněkud bledší, výrazné skvrny jsou menší, ale v letu vypadají dámy ladněji a miniaturněji.

Charakter a životní styl

Tito ptáci jsou považováni za největší divoké lesní příbuzné našich obyčejných městských holubů. Jejich přirozeným prostředím jsou husté lesy a zemědělská obilná pole, kde na polích hledají potravu.

Vityutney však najdete na předměstí a dokonce i ve městě. Ptáci mohou být do takové blízkosti nuceni nedostatkem potravy v jejich hlavním stanovišti.

Holubi hřivnáčci vedou převážně sedavý způsob života. Preferují okraje listnatých lesů poblíž krmných polí. Vyhýbají se pouze bažinatým místům, na jejich okrajích se usazují velmi zřídka. Na skotských Orknejských ostrovech, které jsou známé nedostatkem stromů, se tito ptáci usazují přímo na zemi. Holub nepohrdne v tak skrovných životních podmínkách a štěrbině mezi skalami.

Je to legrace! Vityutni jsou extrémně opatrní ptáci. Je to dáno jejich přirozenou bezbranností vůči velkým predátorům. Jejich hlavní zbraní sebeobrany je proto snaha nezapadnout do jejich očí. Rychle létají i holubi hřivnáči. Když se přiblíží lovec nebo dravec, divoký holub zmrzne a jen v extrémních případech se prudce vznese k obloze a křídly vydává hlasitý pískavý zvuk.

Lépe se cítí daleko od lidského oka, kde úspěšně existují a vychovávají potomstvo. Holubi hřivnáči se shromažďují v malých hejnech několika desítek ptáků a ve skupině se chovají energicky a velmi společensky.

READ
Kdy vykvete levandule ze semínek?

Jak dlouho žijí holubi hřivnáči?

Výrazně příznivé životní podmínky dokážou udržet holuba hřivnáče při životě až šestnáct let.

sexuální dimorfismus

Samci vypadají větší než samice. Jejich boční krční skvrny jsou větší, celkové zbarvení je mnohem jasnější a působí kontrastněji.

Samci ptáků vypadají větší než samice

Druhy holubů hřivnáčů

Pták holub nemá žádný poddruh. Obyvatelstvo lze rozdělit pouze podle principu obsazeného území.

Rozsah, stanoviště

Holub hřivnáč je především pták pocházející z Evropy. Lze jej však nalézt na širším území. Lákají je jehličnaté lesy Ukrajiny, Ruska, Skandinávie a Pobaltí. V letních měsících se populace krymských holubů hřivnáčů zvyšuje, protože v létě je přitahují zejména jižní země. S holubem hřivnáčem se můžete setkat v severozápadní Africe.

Holubí dieta

Strava holuba hřivnáče je založena na rostlinné stravě.. Jedná se o žaludy, obilné plodiny. V nabídce je také ovoce, šišky, ořechy, bobule, další rostliny a jejich semena. Divocí holubi mají jednu zvláštnost.

Aby z větve dostali těžko dostupné bobule nebo ořechy, přichytí se k větvi svými drápy a visí na ní hlavou dolů. Když je jídlo vzácné, tito ptáci jedí žížaly, slimáky a housenky. Vityutni žijící v blízkosti lidských obydlí jsou často krmeni zbytky pekařských výrobků. Hejna holubů hřivnáčů s oblibou slétají, aby se živili lány hořčice nebo jetele. Jižní oblasti přitahují ptáky divokými fíky.

Divocí holubi se od ostatních ptáků liší jinou formou pití. U napajedla je lze snadno rozeznat od všech ostatních, jednoduše ponoří zobák do vody a vtáhnou ho speciálními otvory. Před polknutím holub krátce zvedne hlavu.

Rozmnožování a potomci

Za rok se párek holubů hřivnáčů dokáže rozmnožit a vychovat až tři potomky. To by však měly usnadnit povětrnostní podmínky. Většinou se jedná o 2 odchovy, méně často 1 nebo 3. Hnízdní sezóna začíná v dubnu po návratu ze zimoviště a trvá do září. Ve věku 10-11 měsíců, s nástupem puberty, samci létají na vrcholky stromů a začínají vrčet, aby přilákali pozornost opačného pohlaví. Nejčastěji to dělají ráno. Jakmile fena věnuje pozornost pánovi, okamžitě k ní sestoupí, pokračuje v kvákání a obchází ji v kruhu. Výsledkem námluv je snesení páru vajec.

Je to legrace! Po páření si pár začne stavět hnízdo. Jako stavební materiál se používají malé větvičky. Před schválením každé větvičky se pečlivě ohmatá zobákem, aby se zkontrolovala její síla.

Holub hřivnáč může přivést na svět potomky až třikrát do roka

Jakmile jsou materiály vybrány. Po 2-3 dnech se staví hnízdo. Základem hnízda je rám z pevných velkých větviček, mezi nimiž je prostor vyplněn menšími a pružnějšími větvičkami. Výsledkem je jakási miska s plochým dnem a volnými stranami. Pruty leží volně, do kterých může prasklinami propadnout vajíčko ze snůšky. Holubi hřivnáči umisťují své obydlí nejvýše 2 metry od země. Zvláště líní lidé mohou dokonce převzít opuštěný majetek někoho jiného.

Samice snáší pár bílých vajec, jejichž inkubace trvá asi 2,5 týdne. Samice provádí inkubaci, samec ji někdy nahrazuje při krmení. Na krmení narozeného potomka se podílejí oba rodiče. Zhruba další měsíc se prakticky nahá slepá kuřata živí „ptačím mlékem“, sraženou hmotou obilovin rozemletých na kaši. Po 5 týdnech jsou mláďata připravena na samostatný život.

Přírodní nepřátelé

Největší přirozené nebezpečí pro populaci holubů hřivnáčů hrozí od dravců, jako je sokol stěhovavý a jestřáb. Loví mladé i dospělé ptáky. V hubení divokých holubů nezůstávají pozadu ani veverky, straky, sojky a mikiny, které aktivně ničí hnízda inkubovanými vejci. Existují statistické údaje, podle kterých se díky zásahům těchto konkrétních zvířat ročně sníží počet holubů hřivnáčů o 40 %.

Zasahují i ​​přírodní klimatické faktory. Například předčasná zima, vysoká vlhkost a další katastrofy zkracují dobu pohlavní aktivity holubů hřivnáčů, což znemožňuje odchovat 2 a více mláďat ročně. Například pozdní jaro nutí odložit snášku prvních vajec až na květen, což nedává čas na vytvoření druhé snůšky.

READ
Kdy dozrává granátové jablko v Anapě?

Přispívají i lidé. Vityuten je pták s lahodným měkkým masem. Z tohoto důvodu se tito ptáci často stávají obětí lovců. Pokud navíc zastřelíte holuba hřivnáče, tak i po zásahu kulkou odletí vší silou pryč, což ho donutí zemřít v lesním houští a lovce hledat nový cíl.

Tito ptáci jsou také ničeni civilizací. Zdálo by se, že úbytek venkovských sídel by měl umožnit zvýšení počtu obyvatel, ale není tomu tak. Holub hřivnáč je pták, který ze všeho nejvíc miluje ticho. A rozvoj automobilové turistiky, pravidelná přítomnost lidí (houbařů, lovců, turistů, rekreantů) i v těch nejzapadlejších koutech lesa nutí ptactvo opouštět svá stanoviště. Počet zástupců druhu byl „zdecimován“ i rozšířením používání pesticidů na polích.

Stav populace a druhů

Divocí holubi žijící na Azorech jsou uvedeni v Červené knize. Holubi hřivnáči na ostrově Madeira byli vyhubeni na začátku minulého století. Přestože stavy ostatních poddruhů volně žijících holubů hřivnáčů v důsledku nadměrného odlesňování, ničení přírodních stanovišť a nekontrolovaného lovu klesají, není tento druh uznán jako ohrožený.

Toto je jméno největšího zástupce této rodiny holubů v ruských oblastech. Navenek je pták velmi okouzlující, ale má děsivý chraplavý hlas. Lesní divoký holub ví, jak sbírat bobule a listy za potravou, což jeho ptačí kolegové neumí.

Velká hejna těchto ptáků můžete často vidět na polích, kde již byla sklizeň sklizena. Pták je stěhovavý, je aktivně loven a jeho maso se používá k vytváření kulinářských mistrovských děl.

Historie druhového původu

Čeleď holubů, latinský název – Columba palumbus. Obecně se uznává, že „palumbus“ se překládá jako „holubice“, ale staří Řekové nazývali tyto ptáky slovem „columba“. Znamená to „potápěč“ – ptáci za letu někdy náhle vrhnou hlavou dolů, odtud přezdívka. V Rusi byli dlouho známí jako holubi nebo vityuten.

Celkem existuje asi 35 druhů. Dnes je zvykem zařazovat do rodu především starosvětské holuby. Obecně vědci pochybují, kde přesně žil společný předek těchto ptáků – v Novém nebo přesto ve Starém světě. A není divu – vždyť to bylo asi před 7–8 miliony let.

V moderní klasifikaci je obvyklé rozdělit zástupce rodiny do několika poddruhů (nazývají se geografické rasy). To je ovlivněno především barevnými charakteristikami. Řekněme, že na evropských a sibiřských územích, stejně jako na obrovských rozlohách afrického severu, žije nejběžnější typový poddruh; nejlehčí známá je íránská; nejjasnější a nejtemnější ze všech je Azorský.

Severoafrický holub nemá téměř žádné rozdíly od evropského druhu a za nejoriginálnější je právem považován asijský holub, který má na krku nažloutlé a úzké skvrny, nikoli bílé, jako každý jiný.

Charakteristiky vzhledu

Holub hřivnáč se od ostatních holubů odlišuje velikostí a barvou, je největším exemplářem z holubího hejna vlasti. Délka samce může dosáhnout 46 cm a samice – 44 cm.Hmotnost samců je asi 600 gramů, samice nejsou o moc méně. Křídla jsou krátká, ale má dlouhý ocas, tělo je protáhlé a dobře proudnicové.

Podle barvy není možné okamžitě rozlišit samce od samice. Obecné odstíny jsou šedavě šedé, některá místa mají jemný modrý nádech. U létajícího holuba hřivnáče je vidět, že spodek těla a vnitřní strana křídel jsou natřeny světle modrými tóny.

Velmi krásně, jako dekorace jsou křídla rozprostřená ve vzduchu osazena bílým pruhem, maximální efekt mu dodává kombinace s černou a tmavě hnědou barvou, která se třpytí s ostatními peříčky, stejně jako s tmavými špičkami ocasních per.

Barva hlavy je kombinací tmavě šedé s modravě bělavou, příroda přidala k barvě prsou fialové barvy, oddělila je a obilí jasně viditelnými bílými znaky – u samců jsou výraznější a větší než u hrdliček.

Značky jsou umístěny na obou stranách krku. Žlutá špička oranžového zobáku, růžové nohy a světle žluté oči doplňují celkový obraz. Co se týče samic, jejich barvy jsou obecně stejné, ale obsahují méně lesku a jasu. Příroda poskytla ochranný mechanismus, díky kterému holubice nebude přitahovat pozornost predátora k hnízdu a mláďatům.

READ
Je možné sázet petržel v létě?

Jako u všech holubů je za ochrannou známku považováno duhové duhování peří, plynule sestupující od hlavy k hrudi, zejména u samců. Mladí holubi ho ale nemají, jejich barva je více červená, bez skvrn na krku, zobák je hnědý a jeho špička je bílá.

Schopnost provádět hluboké ponory za letu pomáhá holubovi hřivnáčovi dělat ostré zatáčky ve vzduchu a unikat před lovci. Jinak se od běžných městských sisarů příliš neliší: malé krůčky, s charakteristickým škubáním hlavy. Dokonale se dokáže držet drátů a větví a vzlétá s hlasitým máváním křídel. Může žít asi 16 let.

Habitat

Hnízda holubů hřivnáčů se dnes nacházejí v lesích Evropy, Ruska (dokonce i u Archangelska a Sibiře, stejně jako na Kavkaze a na Krymu, který je jedinečný svými klimatickými vlastnostmi), v severním Kazachstánu, ve střední Asii, v Himaláje, v Číně, na Středním východě a v severní Africe.

Vityuten se vyhýbá podnebí, které je příliš chladné (například Skandinávie) a příliš horké (čím blíže k rovníku, tím menší je pravděpodobnost setkání s těmito ptáky). Nikdy neopouští jižní Evropu a jižní Turkmenistán, zatímco zbývající hejna migrují a na zimu se stěhují do Himalájí, na Blízký východ a do hor Afghánistánu, někdy i na Kavkaz nebo na Krym. Ale v Africe v zimě můžete pozorovat aktivní nárůst počtu hospodářských zvířat, protože sezónní migranti z Evropy se přidávají k sedavým obyvatelům.

Pokud jde o bezprostřední hnízdiště, jedná se o zalesněné oblasti (nezáleží na tom, které – s listnatými stromy nebo jehličnany) v horských oblastech a na rovinách, méně často – křoviny. Holub upřednostňuje okraje a mýtiny, lesní pásy a břehy nádrží. Nemá příliš rád obydlené oblasti, ale může žít v městských parcích nebo pod střechami domů, kde není rušeno ptactvo – například ve staré Evropě.

V Anglii je nejběžnějším druhem holub, jehož počet již přesáhl 5 mil. Vzhledem k tomu, že se zde neloví, je holub hřivnáč naprosto důvěřivý, žije vedle lidí a krmí se z jejich rukou, takže je těžké zde tomu plně říkejte „lesní“ holub.

Jídlo

Vše, co holubi žerou, může sežrat holub hřivnáč, navíc na rozdíl od svých bratrů dokáže z větví trhat jedlé listy a bobule a doplňovat si tak stravu. Zajímavostí je, že holub hřivnáč si na pamlsek sáhne i zavěšený hlavou dolů.

Obecně platí, že nabídka holuba hřivnáče není tak monotónní:

  • semena obilovin, luštěnin, brukvovitých, hvězdnicovitých;
  • zrna hrachu, slunečnice, pohanky, konopí a obilné plodiny, které poklesly v důsledku zrání;
  • zimní výhonky;
  • šťavnaté mladé listy zelí a řepky, plané, zahradní a polní plodiny;
  • plody zimolezu a černého bezu, třešně ptačí a jeřáb;
  • borůvky, brusinky, borůvky, bezinky, střemcha, jeřáb, rybíz, moruše, šípky, hroznové víno;
  • ořechy a žaludy, semena smrku, borovice a buku;
  • pupeny stromů;
  • hmyz;
  • měkkýši.

Holubi hřivnáči nepohrdnou potravinovým odpadem, který vyhledávají na městských smetištích. Všeobecně vše závisí na oblasti, ve které ptáčci žijí – čím kultivovanější, tím pestřejší je jejich potrava.

Do žaludku holuba se najednou vešlo asi 100 g pšenice nebo 75 g žaludů. K efektivnímu strávení takového množství potravy ptáci polykají oblázky – drtí zrna v žaludku jako mlýnské kameny a jejich hmotnost dosahuje 2 g.

Neměli byste si myslet, že holub hřivnáč barbarsky ničí úrodu – naopak sbírá zbytky po sklizni. Je třeba poznamenat, že právě v této době mláďata dospívají a hejna, která se hrnou na pole, se mohou stát předmětem loveckých zájmů.

Holubi neztrácejí ostražitost, dávají přednost krmení mezi nízko rostoucími plodinami nebo na strništi. Aby je oklamali, umisťují lovci na pole sami vycpané vrány nebo holuby a samotní vycpaní ptáci musí znázorňovat jak krmící se ptáky, tak ptáky hlídající nebo sedící.

READ
Kdy je nejlepší čas zasadit jahody?

Vlastnosti chování

Vityuten je čistě lesní pták, nejraději se tiše schovává v korunách stromů, zejména v období rozmnožování a při odchovu kuřat. Přítomnost ptáků prozradí pouze něžné vystavování samců a pištění kuřat. Ptáci jsou velmi ostražití – pokud jsou vyrušeni, samice opustí hnízdo, přestože jsou vejce snesena. Pokud je situace klidná, nic nebrání tomu, aby se holubi hřivnáči usadili mezi lidmi.

Jejich počet aktivně narůstá nejen v oblastech rozvinuté zemědělské půdy a bohatých lesů, ale také v klidných, útulných městech Starého světa. I ve velkých evropských osadách dnes můžete vidět holuby hřivnáče, jak pokojně klují semena z rukou měšťanů.

Žijí v párech, přes den se shromažďují v malých skupinách a na podzim se můžete setkat s poměrně velkými hejny. Během září-října odlétají na zimu ze severu a stěhují se na jih. Ptáci se vracejí na svá obvyklá stanoviště od března do května a čím dále na sever je areál výskytu, tím později se objevují holubi hřivnáči.

Při migraci se hejno pohybuje v první polovině dne a nocuje zpravidla na vysokých stromech, odkud je dobrý výhled. Teprve po důkladném kroužení nad vybraným místem se ptáčci usadí na větve.

Trasy letu jsou vždy stejné, ale chování ptáků je odlišné: na jaře mohou spěchat ze všech sil, bez přestávky, překonávají docela slušné vzdálenosti, ale na podzim dělají krátké zastávky v pořádku živit se určitými potravinami. Holubi hřivnáči, kteří nikam neodlétají a zůstávají přezimovat, se shromažďují v hejnech a uklízí zbytky na polích.

Párové vztahy

Labutě nejsou jediné, které jsou k sobě loajální. Výjimkou u holubů hřivnáčů není ani dlouhověkost párů. Každý založený pár má svůj stálý kout ve větvích stromu, přičemž mláďata po příchodu ze zimoviště hledají místo pro hnízdo.

Stačí, aby si jediný samec vybodoval oblast a začal se pářit a deklaroval svá práva. Známé „goo-goo-goo“ je milostná píseň holubice. Zpívá, když sedí na vrcholku stromu, čas od času vyletí nahoru, pak se vznáší a jemně klouže dolů, přičemž tento fascinující postup několikrát opakuje.

Pokud se objeví žena, začne klouzat mezi ní a svým místem a vyzve ji, aby se připojila. Holubice přitom hlasitě vrní a nekonečně se uklání a načechrá ocasem. K vyjádření souhlasu stačí samičce dát znamení k páření.

Obřad námluv se netýká dlouhých polibků – holubi hřivnáči jsou jim lhostejní. Dlouho se však navzájem jemně dotýkají zobáky a pilně si navzájem čistí peří.

Pár si může postavit hnízda buď 2 metry od země, nebo 20 metrů. Hlavní věc je, že ve větvích je vidlice nebo horizontální větev. Hnízdo, které si samice staví z větviček přinesených samcem, silně připomíná vránu. Spíš hromada o průměru 25 až 45 cm, ve které je střed zapuštěný. Samec přitom velmi pečlivě vybírá větvičky a každý rákos a stéblo slámy pečlivě prohlíží zobákem.

Dvě vajíčka inkubují oba rodiče po dobu 17 dnů. První snůška je obvykle koncem dubna – začátkem května, druhá je možná někdy v červenci. Mláďata je potřeba krmit téměř celý měsíc – nejprve dostávají krmné mléko několikrát denně, později – ráno i večer stejně, ale s přídavkem obilí. Je pozoruhodné, že produkce mléka není výsadou matky: tvoří se v úrodě dospělých jedinců a samec i samice krmí kuřata stejným způsobem.

Asi tři týdny po narození se mláďata snaží hnízdo opustit, vracejí se do něj až večer. Ale i dospělá kuřata jsou stále ještě několik dní krmena svými rodiči. Ptáci se zcela osamostatní až po měsíci.

Nepřátelé

Vityuten je docela dobře krmený pták a samozřejmě mnoho predátorů sní o takovém chutném sousto. Jestřábi a krahujci snadno srážejí ptáky ve vzduchu i z větví. Silný, obratný sokol stěhovavý jim není o nic nižší. Oslabení holubi hřivnáči, jejich mláďata a vejce jsou snadnou kořistí pro „opeřeného vlka“ – vrány kápoťové, proti vaječné pochoutce nejsou ani veverky, straky a sojky.

READ
Jak vysoko rostou cherry rajčata?

Pokud se neopatrný pták zdrží na zemi, může se stát docela snadnou kořistí lišky nebo jezevce – holub hřivnáč se díky své „korpulentnosti“ dost silně zvedá do vzduchu ze země. Stejně slušná hmotnost a rozměry mu však pomáhají snadno se vypořádat s drzými opeřenými lupiči, kteří zasahovali do hnízda.

Lidé jsou pro holuby hřivnáče nebezpečnými nepřáteli; mohou nejen lovit ptáky, ale jsou také schopni otrávit nebo zničit stanoviště hejna. Města a obce se rozšiřují, což nutí ptactvo jít hlouběji do lesů, jejichž plochy se zmenšují.

K poklesu počtu holubů velkou měrou přispělo používání pesticidů. Přestože byl lov holubů hřivnáčů omezený, v oblastech rozvinutého zemědělství nelze vyloučit jejich vyhubení, jinak úrodu nenasytné ptactvo zcela zničí.

Podnebí se také přizpůsobuje počtu holubů: je-li jaro chladné, léto vlhké, ptáci nestihnou položit druhý plod. Také více než polovina mláďat a asi třetina dospělých umírá na nedostatek potravy během zimy a kvůli špatným podmínkám v místě přechodného bydliště.

Populace druhu

Celkem je na světě podle různých odhadů od 51 do 73 milionů holubů hřivnáčů. Naprostá většina z nich žije v Evropě – největší populace se usadila v oblasti východního Pobaltí. Krůček po krůčku holubi přebírají krajinu Skandinávie a Faerských ostrovů v Dánsku, je tu spousta jídla.

Lov na holuby hřivnáče je však povolen v Anglii, Skotsku, Francii a Maďarsku. V těchto zemích je populace holubů hřivnáčů velmi velká, takže pokud není populace kontrolována a regulována, mohou ptáci způsobit vážné škody na polích a farmách.

V Rusku nejsou početná hejna těchto ptáků, ale můžete najít skupiny až 15 jedinců nebo jedinců a během migrační sezóny můžete v různých částech krajiny pozorovat 80-150 ptáků pohromadě. V Moskevské oblasti, kde se ve 30. letech 20. století vyskytovaly poměrně početné skupiny o 40-50 jedincích, je nyní velmi málo holubů hřivnáčů. Kubáň je ale oblíbeným shromaždištěm holubů hřivnáčů, tisíce těchto ptáků zimují na slunečnicových polích.

Stojí za zmínku, že ještě v 70. letech minulého století bylo v Leningradské oblasti mnoho hnízdících holubů, v průměru 10 hnízd na kilometr okraje lesa. Jakmile ale byli tito atraktivní ptáci zařazeni na seznam objektů, na které je lov povolen, jejich počty okamžitě přestaly růst. Abychom byli spravedliví, je třeba poznamenat, že vityuten je v této oblasti stále poměrně běžný.

S největší pravděpodobností lov nezpůsobuje na počtu holubů hřivnáče výrazné škody. Taková střelba vyžaduje specifické dovednosti a speciální přístup, takže lidí, kteří chtějí střílet do hřivnáče, není tolik. Například: z 12 000 lovců oficiálně registrovaných v Kaliningradské oblasti projevilo zájem o holuba hřivnáče pouze 35 (údaje z let 2008-2011). Ale zde je populace velmi početná a její oficiální status (podle IUCN) je uveden jako „druh rostoucí početnosti“. V souladu s tím není jeho ochrana v těchto místech vyžadována.

Zároveň existují ptáci, kteří za žádných okolností nebudou zastřeleni: poddruh Azory (žije pouze na ostrovech Pico a San Miguel) je uveden v Červené knize IUCN a poddruh Madeira přestal úplně existovat v počátku 20. století.

O férovosti lovu a jeho dopadu na okolní faunu nemá smysl vést nekonečné debaty. Myslivci mají nepochybně pravdu, když mluví o přemnožení toho či onoho druhu a v důsledku toho o výskytu epidemií a hladomoru. Lov je nezbytný ku prospěchu celé přírody, k regulaci populace.

Vždy je ale třeba brát v úvahu nejen celkový počet krásných ptáků, ale také trendy snižování či zvyšování počtu jedinců, migrační trasy, rozšíření v areálu a další faktory. S kompetentním přístupem si můžete být jisti, že tento krásný pták z našich lesů nezmizí.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: